SAMFUNN

Usunne eiere

- Aksjonærstrukturen med umælende eiere som var hundre prosent passive ga et administrasjonsstyrt selskap. Det er usunt! fastslo Ulltveit-Moe på et møte i Polyteknisk forening.

I takt med oppsvinget på børsen lånte PGS mer og mer. Bankene nærmest kastet penger på PGS da alt pekte oppover. Verken selskapets styre eller bankene gjorde noen god jobb i å sjekke hva administrasjonen gjorde.Resultatet var at da seismikkmarkedet falt, gikk PGS på grunn.

- Det er farlig med et overkapitalisert selskap. Ledelsen vil gjerne sette i gang med ville eventyr. Ordinær drift er kjedelig, sier han.

I dag er egenkapitalen tapt i det norske industrieventyret. Ved siste årsskifte hadde selskapet 2,5 milliarder dollar i gjeld og minus hundre millioner kroner i egenkapital. Ulltveit-Moe ser fortsatt håp for bedriften som har god teknologi og en god kontantstrøm. Jobb nummer en er å skaffe mer kapital.

Så snart Ulltveit-Moe hadde overtatt makten i PGS, flyttet han hovedkontoret til Oslo. Det hadde ikke bare praktiske sider, men også en økonomisk. - Oslo er billigst både når det gjelder ingeniører med PhD og kontorlokaler sammenlignet med London og Houston, sier han.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.