KRAFT

Usikker på regjeringsframtiden

USIKKER: Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim var i villrede om hvem som kommer til å sitte i Stoltenbergs tredje regjering, og unnvek en rekke spørsmål under Nerec-konferansen torsdag.
USIKKER: Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim var i villrede om hvem som kommer til å sitte i Stoltenbergs tredje regjering, og unnvek en rekke spørsmål under Nerec-konferansen torsdag. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Kjetil Malkenes Hovland
8. okt. 2009 - 14:32

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim etterlot seg bare usikkerhet hos fornybarbransjen under Nerec-konferansen på Lillestrøm torsdag.

Bransjen ønsker å vite hvilke støttesystemer de kan vente seg under denne regjeringen, etter mange ulike støtteordninger de siste årene.

– Kjenner ikke omorganiseringen

– Jeg kan ikke svare på dette nå, midt oppe i denne regjeringssituasjonen, sa Solheim.

Solheim sa at han ikke ville svare på spørsmål som ligger under olje- og energiministeren, og kunne derfor ikke si hva som vil skje med støtten til fornybar energi som vindkraft inntil en grønn sertifikatordning er på plass sammen med Sverige i 2012.

Solheims foredrag foran på Nerec handlet mye om den kommende København-avtalen. Et spørsmål fra den europeiske vindkraftorganisasjonen EWEA om grønne sertifikater ble besvart slik:

– Jeg er forsiktig med å gå langt inn i dette nå. Vi vet ikke hvordan regjeringen blir omorganisert, og grønne sertifikater ligger ikke under meg. Ingen vet hvem som vil sitte i den posten.

Beholder han jobben?

Statsråden kom rett fra åpningen av et vannkraftverk i Uganda og kunne heller ikke si noe om hvordan fornybarbransjen vil bli påvirket av den nye regjeringens plattform Soria Moria 2.

– Jeg vil ikke kommentere dette før regjeringen er dannet, sier Solheim til Teknisk Ukeblad.

– Sier du at du kommer til å skifte jobb?

– Det vet jeg ikke, det er helt opp til Jens og Kristin, sier Solheim.

– Du vet heller ikke hvem som blir olje- og energiminister?

– Nei, det vet jeg ikke, og det vet vel heller ingen andre.

– Kan gi mest vannkraft

Solheim brukte uttrykket "den personens nye karriere" da han snakket om energistatsråden, og noen i publikum tydet det som at en kvinne vil ta over.

Men Solheim åpnet samtidig for at Terje Riis-Johansen kan komme til å fortsette som energiminister.

Bransjen fikk få klare svar om de neste fire årenes fornybarsatsing. Men Solheim nevnte at vindkraften kanskje ikke vil få nok støtte gjennom de grønne sertifikatene.

– Det er bekymring for at de grønne sertifikatene kan komme til å føre til mer utbygging av vannkraft, men ikke så mye vind, sa Solheim før han dro av gårde for å forberede seg til åpningen av Stortinget fredag, og kanskje fire nye år som statsråd.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.