ARBEIDSLIV

Usikker kraftframtid

Det er få norske studenter som velger vannkraftutbygging som studium, mens utenlandske studenter står i kø for å ta mastergrad i «Hydropower Development» ved NTNU.

Av årets masterstudenter på vassbygging er 14 studenter utenlandske, bare tre er norske. Av seks dr.ing.-studenter innenfor dette fagområdet er det for tida bare én nordmann.

- Dette er svært bekymringsfullt for en av våre viktigste industrigrener, sier seniorrådgiver Anne Thidemann hos Energibedriftenes Landsforening (EBL) til TU.

Hun peker på blant annet det faktum at blant de vassdragsteknisk ansvarlige hos energiverkene, som har ansvaret for damsikkerheten, er det nesten like mange i aldresgruppen 70-80 år som i aldersgruppen 30-40 år. De aller fleste befinner seg mellom 50-60.

- Vi er i ferd med å ta tak i dette problemet, hevder avdelingsdirektør Bjørn Wold hos Norges vassdrags- og energidirektorat.

- Vi er med og finansierer en professor II-stilling ved NTNU, og kommer til å arrangere en rekke møter med enerrgiverkene for å poengtere at ansvaret for rekruttering og ikke minst sikkerhet ligger hos dem, sier han.

Wold legger til at den ekstremt lave uhellstatistikken ved norske kraftverk og damanlegg ikke bør være noen sovepute for energiverkene.

- Disse anleggene er ikke uslitelige og evigvarende. Mange av de store dammene nærmer seg raskt en alder der det er naturlig å foreta omfattende revisjoner, og til dette trenger vi fagfolk med oppdatert kompetanse. Det er helt nødvendig for at vi skal kunne videreføre våre gode uhellstatistikker, påpeker han.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.