BYGGBYGG

Usikker fremtid for Arne Næss-hytta

Tre år etter filosofens død finnes ingen plan for Tvergasteins fremtid.

1. apr. 2012 - 08:43
Vis mer

Norges mest berømte hytte er en enkel plankebygning som ligger 1505 meter over havet, ved foten av Hallingskarvet.

Næss fikk reist hytta på slutten av 1930-tallet. I løpet av sitt 96 år lange liv tilbrakte han til sammen 12 år på Tvergastein.

Les også: Dette er Norges første nullhus 

Biblioteket rasert

Siden filosofens død i 2009 har hytta vært forvaltet av Stiftelsen Tvergastein, der blant andre Næss' enke, Kit Fai Næss, og datter, Lotte Næss, sitter i styret.

–  Det er kostbart å vedlikeholde hytta. Styret har ikke kommet frem til noe konkret om hvordan hytta skal forvaltes, sier Kit Fai Næss til Teknisk Ukeblad.

Det er ekstremt værhardt ved Hallingskarvet. Snøen kan ligge til langt ut i juni og høsten kommer tidlig i august

Da Teknisk Ukeblad besøkte Tvergastein i fjor sommer fant vi deler av hyttetaket nederst i en skråning, et par hundre meter fra hytta.

Vi var også inni hytta og fikk se hvordan noe av interiøret hadde blitt rasert av vær og vind. Blant annet hadde biblioteket fått hard medfart.

1200003543.jpg

Mangler midler

Styreformann i Stiftelsen Tvergastein, Per-Ingvar Haukeland, sier til Teknisk Ukeblad at mesteparten av taket er reparert, og at det blir gjort vedlikehold kontinuerlig.

–  I år skal vi reparere pipa og legge på ny takshingel, sier Haukeland, og understreker at stiftelsen har meget begrensede midler.

Imidlertid sier han at Stiftelsen Tvergastein arbeider med hvordan hytta skal forvaltes videre.

– Stiftelsen vurderer hvordan vi skal bevare og bruke hytta i Arne Næss' ånd, i tillegg til at vi prøver å finne ut hvordan vi skal finansiere vedlikehold, sier Haukeland.

– Kanskje åpen dag

– Er stiftelsen blitt kontaktet av bedrifter elller personer som har tilbudt seg å betale for vedlikehold av hytta?

– Ja, men slike forslag pleier å komme med en klausul om bruksrett, og da må vi takke nei. Veldedighet må komme i form av gaver.

Ifølge Haukeland er det ikke aktuelt å overlate Tvergastein til Den norske turistforening (DNT).

– Det ville være i strid med Arnes ønsker for hytta. Dersom DNT skulle overta ville det blitt en åpen hytte med stor belastning på det sårbare økosystemet i området.

Haukeland har stor forståelse for at mange ønsker å bruke hytta, og sier at det kanskje kan bli aktuelt å ha en åpen dag.

– Buskerud Fylkeskommune har vært her på befaring. Om det kommer en instilling derfra vet vi ikke, sier Haukeland.

Fredning i det blå

Turid Kolstadløkken, teamleder for kulturminnevern i Buskerud Fylkeskommune, sier at Tvergastein for tiden ikke er et aktuelt tema på hennes kontor.

– Vil Buskerud Fylkeskommune vurdere å anbefale Riksantikvaren å frede Tvergastein?

– Alle kan komme med fredningsforslag, men de føres vanligvis i pennen av fylkeskommunen. Det ble gjort en befaring på Tvergastein, men vi har ikke fulgt opp, og vi prioriterer andre oppgaver fremover, sier Kolstadløkken til Teknesk Ukeblad.

Kolstadløkken kan ikke gi noen omtrentlig tidsramme for når Buskerud Fylkeskommune eventuelt vil vurdere en instilling om fredning av Tvergastein.

– Alle eiere har et ansvar

Arnt Magne Haugen, rådgiver hos Riksantikvaren, sier til Teknisk Ukeblad at Riksantivaren ikke har vudert fredning av Tvergastein.

Dette er vel den desidert mest berømte hytta i Norge og et symbol på den tradisjonelle norske hyttekulturen? Vil Riksantikvaren vurdere fredning av Tvergastein, eller må det komme et initiativ fra Buskerud Fylkeskommune om dette først?

– Hvem som helst kan foreslå objekter til fredning, men forslag til fredninger som regel gjøres gjennom fylkeskommunen.

Haugen sier at fredning er den stregeste form for vern, og at det beste er at objekter tas vare på uten at det fredes.

– Kommunen har et ansvar for å sørge for at kulturminner blir tatt vare på, og alle eiere har et ansvar for å ta vare på og vedlikeholde bygningene sine, sier Haugen.

 

Les også:

REC-sjef vil ikke ha solceller på hytta

Nå blir hyttenettet raskere  

Har Google Norges kuleste utedo?

Bygget studentbolig på 8,8 m2

Ny hytte for 62000 kroner 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.