IT

USAs teletilsyn sier nei til «forkjørsrett» på internett

Tommel opp til nettnøytralitet.

 USAs teletilsyn har vedtatt nye regler for nettnøytralitet.
USAs teletilsyn har vedtatt nye regler for nettnøytralitet. Bilde: YURI GRIPAS
26. feb. 2015 - 21:08

USAs teletilsyn har vedtatt nye regler for nettnøytralitet – slik at selskaper som Netflix ikke skal få kjøpe seg «forkjørsrett» for sine tjenester.

Debatten om nettnøytralitet blusset opp i kjølvannet av en avtale mellom bredbåndsleverandøren Comcast og Netflix i februar i fjor, der Netflix gikk med på å betale en sum for å sikre at Comcast-kunder skulle få rask og sikker tilgang til filmer.

Les også: Gjør nettet tregt for piratene

Forbyr ISP-avtaler

FCC, det amerikanske teletilsynet, avgjorde torsdag at internettilbyderne må innordne seg etter regler som er mer like dem som gjelder for tradisjonelle teleselskaper. De nye reglene forbyr nettleverandører å inngå avtaler med innholdsleverandører for å gi dem større nedlastingshastighet.

Demokratene sikret et flertall på tre mot to stemmer for forslaget. De republikanske representantene mente reglene sto for en omfattende offentlig inngripen.

Les også:

Press fra Obama

I en uttalelse i november la president Barack Obama sterkt press på FCC for å innføre regler som gir nettnøytralitet, til tross for at han ikke har instruksjonsmyndighet over tilsynet.

– Ingen tjenester skal måtte bli stående i «lavhastighetsfelt» fordi de ikke betaler. Dette vil undergrave spillerommet som er avgjørende for internetts vekst, uttalte presidenten.

Også selskaper som Google, Facebook og Amazon har støttet kravet om lik hastighet for alle.

Les også:

 

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.