USAs luftforsvar står klar til å spore julenissens ferd til verdens barn

Mens barn over hele verden venter spent på at julenissen skal komme, står USAs luftforsvar klare til å spore verdensreisen hans. 

Fra morgenen julaften kan du følge julenissens ferd gjennom verden på Norads nettside noradsanta.org. Tjenesten har blitt svært populær, og mange barn logger inn hver jul for å se hvor julenissen befinner seg.
Fra morgenen julaften kan du følge julenissens ferd gjennom verden på Norads nettside noradsanta.org. Tjenesten har blitt svært populær, og mange barn logger inn hver jul for å se hvor julenissen befinner seg. Foto: Chuck Marsh / Department of Defense / AP / NTB
22. des. 2023 - 09:33

Bevæpnet med radarer, sensorer og fly holder en militær flybase i Colorado nøye øye med julenissen og sleden hans fra det øyeblikket han forlater Nordpolen.

Nok en gang vil de dele opplysningene med verden fra og med julaften slik at folk kan følge med på julenissens ferd.

Norad, militærkommandoen som er ansvarlig for å beskytte det nordamerikanske luftrommet, har på nytt lansert nettstedet noradsanta.org , kontoer i sosiale medier og en nisseapp. Der er nedtellingen allerede i gang til den offisielle sporingen av nissen starter.

Vet ikke om nissen bruker KI

Forsvaret vil spore julenissen med samme teknologi som de bruker resten av året, ifølge Norad, som sier de er nysgjerrige på om han har tatt i bruk ny teknologi på reisen.

– Vi er i stand til å følge lyset fra Rudolfs røde nese, sier oberst i luftforsvaret Elizabeth Mathias med glimt i øyet.

– Jeg vet ennå ikke om han har tatt i bruk kunstig intelligens. Så jeg er spent på om sleden er mer avansert i år, sier hun.

Bildet viser frivillige på julaften som svarer telefoner fra barn fra hele verden som vil vite hvor julenissens slede er og om den nærmer seg dem. <i>Foto:  Chuck Marsh / Department of Defense / AP / NTB</i>
Bildet viser frivillige på julaften som svarer telefoner fra barn fra hele verden som vil vite hvor julenissens slede er og om den nærmer seg dem. Foto:  Chuck Marsh / Department of Defense / AP / NTB

Startet ved en feil

Den amerikanske tradisjonen med å spore julenissen begynte i 1955, da luftforsvarets oberst Harry Shoup ved en feil ble oppringt av et barn som trodde hun ringte julenissen.

Shoup var rask på labben og forsikret jenta om at han var julenissen. Etter hvert som flere anrop kom inn, satte han en vaktleder til å besvare telefonene, og tradisjonen var i gang.

Norad får hjelp av rundt 1100 frivillige fra hele verden som skal besvare anrop fra et dedikert operasjonssenter i Colorado Springs i julen.

Operasjonssentralen åpner klokken 12 på julaften norsk tid og er åpen til klokken 8 om morgenen 1. juledag. I tillegg kan folk logge inn på internett for å se om julenissen er langt unna deres hus, og så er det bare å glede seg.

Kong Harald hilser på Natos generalsekretær Jens Stoltenberg under en audiens på slottet. Hjemhentingen kongen fra Malaysia i februar telles som en del av Norges bidrag for å nå Natos toprosentmål.
Les også

Hjemhenting av kongen bidrar til at Norge når Nato-målet

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.