ARKIVNYHETER

USA vil ha hydrogen-hjelp

Claude Olsen
23. mai 2003 - 07:56

Tal Finney snublet over løsningen da han for en måned siden besøkte Norge sammen med en gruppe venturekapitalselskaper .

- For hva fant jeg? Dere er allerede over i hydrogenalderen! Kanskje har dere ikke født hydrogenbarnet ennå, men dere ha skapt embryoet! sier Finney som er direktør for planlegging og forskning under guvernør Davis i California.

Han ble ble så fascinert at han kom en ny tur til Norge denne uka for å snakke hydrogen med representanter for Norsk Hydro, Argentum og olje- og energiminister Einar Steensnæs.

- Norge kan ble det førende landet i verden innenfor hydrogen. Dere (Norsk Hydro) har utviklet en sikker tankestasjon for hydrogen. Island har fått den installert, men dere skapte den. Hydros versjon er sikrere enn konkurrentenes, sier han og trekker frem et A4-ark.

På det har han skissert "Partnership in Industrial Symbiosis" der alt fra oljeselskaper via SND og Argentum til fiskeoppdrett inngår. Og motoren i det hele er hydrogen. Skissen lagde han kvelden før.

Vil oppfylle Kyoto-protokollen

California har et stort program for å redusere klimautslippene. Målet er at 20 prosent av all energiproduksjon skal være fornybar. I motsetning til president George W. Bush og Kongressen, ønsker California å oppfylle Kyoto-protokollen.

Hydrogen vil bli en viktig brikke, noe også den amerikanske presidenten har erkjent. Han vil bevilge til sammen ca. 1,7 milliarder dollar på hydrogenprosjekter de neste fem år.

Finney er langt mer optimistisk enn de fleste om hvor raskt vi får hydrogen i vanlig bruk.

- Forbrenningsmotorer som går på hydrogen finnes. Vi vil se betydelige endringer i verdens energibruk i løpet av det neste tiåret. Teknologien er tilgjengelig, nå handler det om politikk, sier han.

Starten på noe stort

Finney jobber for å trekke med seg energimiljøene, bilprodusentene og oljeindustrien i satsingen på hydrogen. Her åpner det seg en mulighet for Norsk Hydro til å levere tankstasjoner for hydrogen tilsvarende den på Island.

Den første kontakten skjedde mellom kontoret til guvernør Davis og Norges eksportråds kontor i San Francisco. Eksportrådet jobber nå hardt for å bygge opp et samarbeid mellom norske og amerikanske miljøer.

En representant for Statoil begynner ved kontoret til høsten og vil trolig få følge av to-tre til. Samtidig vil californske myndigheter få folk til å arbeide i Norge en periode.

Eksportrådets teknologidirektør Geir Jacobsen, som inntil i mars var teknologiråd i San Francisco, er ikke i tvil om at dette er starten på noe stort.

- Dersom Norge gjør tingene riktig, kan vi bli verdensledende på hydrogen, sier han. Norge utviklet GSM, men det var svenske og finske selskaper som profitterte på den. Denne gangen skal vi ikke la sjansen gå fra oss, mener han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.