IT

USA spionerte under klimatoppmøtet i Danmark

Det viser Snowden-dokumenter.

 Den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA spionerte på Danmarks og andre lands delegasjoner i forbindelse med klimatoppmøtet i København i 2009 og holdt USAs egne forhandlere løpende informert, viser nye dokumenter.
Den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA spionerte på Danmarks og andre lands delegasjoner i forbindelse med klimatoppmøtet i København i 2009 og holdt USAs egne forhandlere løpende informert, viser nye dokumenter. Bilde: Reuters/NTB scanpix
30. jan. 2014 - 08:26

Dokumentene den danske avisen Information har fått fra den amerikanske avhopperen Edward Snowden, viser hvordan National Security Agency (NSA) kikket andre land i kortene før forhandlingene startet i København.

Ifølge dokumentene planla NSA også å spionere på delegasjonene som deltok under klimatoppmøtet, for «å forsyne beslutningstakerne med enestående, betimelige og verdifulle innblikk i nøkkellandenes forberedelser og mål for konferansen, samt hvilke overveielser om klimapolitikk og forhandlingsstrategier» som ble gjort av det enkelte land.

Tele- og dataovervåking

De topphemmelige dokumentene nevner spesielt en rapport med «forhåndsdetaljer om det danske forslaget og deres bestrebelser for å sjøsette en redningsplan» for klimatoppmøtet.

NSA-dokumentene viser hvordan amerikansk etterretning planla å drive signaletterretning, det vil si overvåking av delegasjonenes telefon- og databruk under klimatoppmøtet, for «å holde våre forhandlere så godt orientert som mulig» i løpet av de to ukene møtet pågikk.

Les også: Nettskyen skal være norsk, mener norske bedrifter

Grunn til uro

Statsminister Helle Thorning-Schmidt har tidligere hevdet at det ikke er grunn til å tro at USA har drevet ulovlig overvåking i Danmark.

Det synet bør hun nå revurdere, mener Peter Lauritsen som leder Forum for overvågningsstudier ved Aarhus Universitet.

– Regjeringen har forsøkt å tone ned bekymringen for NSA ved å si at det ikke er noe å bry seg om, at den ikke har noen mistanke om noe som helst, sier han til Information.

– De nye opplysningene undergraver den uttalelsen, mener han.

Avviser

Danmarks forsvarsminister Nicolai Wammen er ikke enig og finner fortsatt ingen grunn til å tro at NSA driver spionasje i Danmark.

– Jeg kjenner ikke igjen det bildet Informations artikler tegner i forhold til NSA og Danmark, sier han til Ritzau.

– Vår etterretningstjeneste har ikke opplysninger som gir grunnlag for å anta at amerikansk etterretningsaktivitet på ulovlig vis er rettet mot Danmark, sier han.

Les også:

– Mange tror mobilsamtaler allerede er kryptert ende til ende

Norge er en svært viktig lyttepost for NSA

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.