BYGG

USA skal ta miljøhensyn i bygg

Joachim Seehusen
7. aug. 2007 - 07:09
Vis mer

– Vi må utvide diskusjonen og få inn nye perspektiver, sier Stewart.

Han peker på at det i USA var en gryende miljødebatt på 1970-tallet, som så døde ut uten store konsekvenser. Så kom det en ny miljødebatt på slutten av 1980-tallet, også den diskusjonen døde ut uten å ha ført til stort.

– Nå kommer en ny diskusjon og en ny generasjon. Vi i arkitektforbundet (AIA) samtaler med regjeringen om regelverk. Det er viktig å finne den rette balansen mellom reguleringer og insentiver. Jeg har selv møtt i høringer i Kongressen knyttet til miljøspørsmål, Kongressen viser økende interesse for energibruk og miljø i bygg, sier Stewart.Ingen nye materialer

Stewart tror ikke økende miljøbevissthet blant amerikanske arkitekter og byggherrer vil føre til utstrakt bruk av andre og mer miljøvennlige materialer.

– Man kan jo ikke bygge skyskrapere av tre. Men jeg tror vi vil få se nye kombinasjoner av materialer og nye konstruksjonsmetoder som kan gi mindre forbruk. Glassfasadene vil ikke forsvinne, men vi får mer av trelags- og også firelags glass. Det er en voldsom utvikling av nye glassprodukter. Vi må også huske at miljø er mer enn energisparing. Undersøkelser viser at å jobbe i dagslys gir bedre produktivitet, bedre trivsel og mindre sykefravær.

Stewart forteller at det også pågår intens forskning for å forsterke betong og bruke mindre armering.

– Det vil bety mindre materialbruk, mindre arbeid og resultatet blir miljøgevinster.Økende forståelse

Ifølge Stewart er det økende forståelse i amerikansk forretningsliv for at merinvesteringene for et energisparende bygg er marginale. – Men hastigheten for denne forståelse kan diskuteres, og det er behov for nye verktøy. AIA har innledet et samarbeid med Autodesk for å utvikle programvaren med tanke på mer miljøvennlige bygg.Mangler politikk

I EU er det økende interesse for å se arkitektur i en politisk sammenheng. Lengst er Danmark kommet, der temaet er hevet til regjeringsplan.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

– Vi er ikke der i USA, det er en debatt som ennå ikke har startet. Men den er i gang i Canada, og det er åpenbart at arkitektur er en viktig del av politikk, kultur og samfunnsliv. Den debatten bør dere ta i Norge også, mener Stewart.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.