INDUSTRI

USA satser en milliard på fabrikk med norsk teknologi

Norsk Titanium blir store i USA.

Selv om Norsk Titanium skal bygge ny fabrikk i USA, skal teknologisenteret her på Eggemoen ved Hønefoss bestå.
Selv om Norsk Titanium skal bygge ny fabrikk i USA, skal teknologisenteret her på Eggemoen ved Hønefoss bestå. Bilde: Peder Qvale
9. okt. 2015 - 14:06
Vis mer

For tre uker siden skrev Teknisk Ukeblad at selskapet Norsk Titanium hadde signert en avtale med én av USAs delstatsmyndigheter om å sette opp en gigantfabrikk i løpet av 2016 eller starten av 2017.

Denne uken melder Reuters at det er New York som har bestemt seg for å investere 125 millioner dollar (omtrent én milliard norske kroner) i fabrikken, som skal produsere titankomponenter ved hjelp av 3D-printere.

Ifølge nyhetsbyråets kilder skal den bygges rundt 260 kilometer nord for delstatshovedstaden Albany.

Første spadetak skal tas sent denne måneden eller i november.

Norsk gjennombrudd: Norsk gjennombrudd: Produserer 40 ganger raskere enn vanlige metoder

Norsk Titanium-sjef Warren Foley har stor tro på teknologien.
Norsk Titanium-sjef Warren Foley har stor tro på teknologien.

– Blir revolusjonerende

Teknisk Ukeblad har vært i kontakt med toppsjef Warren Boley ved hovedkontoret i New York. Han skriver i en epost at han vil vente med å si noe til kunngjøringen blir offisiell.

– Jeg kan ikke kommentere Reuters-historien. Men jeg kan si at vi har en avtale som er en revolusjonerende mulighet for en revolusjonerende teknologi. Det er ingen spekulasjoner eller hemmeligheter rundt det, skriver han.

– Det modige og visjonære lederskapet som blir vist av en delstats ledelse sørger for at vi nå får verdens første 3D-printfabrikk i industriell skala. Fabrikken vil være et viktig milepæl i den neste industrielle revolusjon, skriver en selvsikker Boley.

Eierne flytter halve maskinparken: Eierne flytter halve maskinparken - resten kan bli starten på et norsk industrieventyr

Ingen kommentar fra Norge

Norske Scatec, som startet opp Norsk Titanium og nå har 30 prosents eierandel i selskapet, vil heller ikke si noe før avtalen er offisiell.

– Vi kommenterer ikke dette nå. Ingenting er offisielt, sier Scatecs kommunikasjonssjef Sven Røst til Teknisk Ukeblad.

Røst antyder at den offisielle kunngjøringen av hvor fabrikken blir bygd blir gjort i midten av denne måneden.

Dro til skogs for å feire salget: Oppfinnelsen gjorde gründerne en halv milliard rikere

Her et knippe eksempler på noen av bruksområdene til titankompnentene fra Norsk Titanium. Foto: Norsk Titanium/Kjersti Magnussen
Her et knippe eksempler på noen av bruksområdene til titankompnentene fra Norsk Titanium. Foto: Norsk Titanium/Kjersti Magnussen

Skal være ferdig i 2016

Reuters har heller ikke fått noe ut av verken Boley eller noen av de andre som skal være involvert i driften av fabrikken.

Nyhetsbyrået mener uansett å vite at fabrikken skal være i drift mot slutten 2016 med flere dusin 3D-printere som skal lage titankomponenter til fly- og våpenprodusenter.  

Norsk Titanium skal også hatt tilbud fra seks andre delstater, men falt til slutt ned på New York.

Norsk teknologi: Se hvordan kloakk fra 4,5 millioner amerikanere forvandles til gjødsel og strøm

Dyr produksjonsmetode

Selskapet har utviklet en metode som gjør det mulig å produsere titankomponenter billigere og mer effektivt enn med eksisterende teknologier.

Titan er svært etterspurt blant annet til bruk om bord på plattformer, i fly og i forsvarsindustrien fordi det er lettere og sterkere enn konvensjonelle materialer.

Flere detaljer om teknologien kan du lese her: Norsk teknologi snur markedet på hodet - nå skal de bygge gigantfabrikk

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.