OLJE OG GASS

USA presser BP for informasjon

STØRRE: Mengden olje og gass som strømmer ut fra stigerøret på 1.500 meters dyp er atskillig større enn BP først har oppgitt.
STØRRE: Mengden olje og gass som strømmer ut fra stigerøret på 1.500 meters dyp er atskillig større enn BP først har oppgitt. Bilde: BP
Tore Stensvold
21. mai 2010 - 13:10

BP presses fra skanse til skanse og beskyldes for å holde tilbake informasjon for offentligheten og myndigheter.

Ministeren for Homeland Security, Janet Napolitano og sjefen for miljømyndighetene, Lisa Jackson I Environmental Protection Agency (EPA) har sendte derfor et brev til BP torsdag 20. mai der oljeselskapet pålegges å opprette en ny nettside innen 48 timer. I brevet skisseres i detalj hvilken informasjon BP skal legge ut.

Feilrapportering

Brevet kommer som følge av at BP er avslørt i konsekvent underrapportering av utslippets omfang. BP innrømmer at den løpske brønnen slipper ut mer enn 3.000 fat olje i døgnet.

Det såkalte sugerøret (riser insertion tube, RIT) som BP klarte å koble på stigerøret, skal ifølge BP klare å fange opp 3.000 fat olje i døgnet, og det er langt fra alt. Fortsatt lekker det rundt ”sugerøret” og fra et hull rett over utblåsningsventilen (BOP).

Eksperter tviler også på at estimater på 5.000 fat er riktig.

Mye gass

BP argumenterer med at stigerørert på grunn av skader har en diameter som er redusert med 30 prosent og at brønnstrømmen består av 50-50 gass og olje.

Stigerøret har en opprinnelig diamtere på 19,5 tommer. Inni stigerøret sitter det også igjen en borestreng. BP vil i løpet av de neste dagene gjøre nye beregninger av potensielt maksimalt utstrømming. Myndighetene har etablert en egen gruppe til å beregne utslippet, Flow Rate Technical Team (FRTT).

"Live" video-strøm

Samtidig har senator Edward J. Markey som leder komiteen for energi og global oppvarming (Select Committee on Energy Independence and Global Warming ) presset BP til å overføre sanntidsvideo fra de ubemannete ubåtene som er i arbeid for å stanse eller begrense utslippet. Videoen er lagt på komiteens server og "streames" (sendes i sanntid) derfra.

Nye nettsider

Dette er blant påleggene til innhold på BPs sider:

  • Størrelse på utslipp
  • Spredning av utslipp
  • Miljødata om oljen
  • Analyse av prøver av oljeutslippet
  • Planer for miljøtiltak/skadebegrensning


BP pålegges også å offentliggjøre rapporter fra BP og dets innleide selskaper om hendelsene og tiltak, deriblant interne rapporter og etterforskning om ulykken.

BPs ordinære nettsider finner du her:www.bp.com.

Felles informasjonssider for amerikanske myndigheter, BP og Transocean: Deepwater Horizon Response

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.