IKT

USA på etterskudd

Amerikansk industri er utålmodig. Den frykter at forsinkelser med tildelingen av frekvenser for tredje generasjons mobiltelefon vil skade amerikansk næringsliv. President Bill Clinton har innsett at det haster med å frigjøre frekvenser for tredje generasjons mobiltelefon, den som kalles UMTS i Norge. I USA vil mobiltelefongenerasjonen få en rekke andre navn – ut fra hvilken standard som ligger i bunnen.

Tidlige investeringer er nødvendige for å utvikle en levende amerikansk industri for 3G-anvendelser. Blikket er rettet mot Finland, som tildelte UMTS-lisenser allerede i fjor. Storbritannia og Tyskland gjennomførte auksjoner tidligere i år.

Sent ute

Først i disse dager gjennomfører amerikanske myndigheter en høringsrunde med aktørene i mobilmarkedet. Fredag 13. oktober ga Clinton Handelsdepartementet og den føderale kommisjonen for kommunikasjon (FCC) i oppdrag å lage en rapport om dagens bruk av frekvensspekteret og de fremtidige mulighetene for å flytte på brukerne av frekvensene som skal brukes til mobiltelefon.

Problemet for regjeringen er at frekvensene som skal brukes til tredjegenerasjons mobiltelefon, allerede er tatt i bruk av forsvaret, teleselskaper, TV, politiet, lufttrafikkontrollen og andre. Mens Europa har standardisert på 2500 MHz, vil amerikanerne også bruke 1710 MHz, dessuten frekvensen for dagens analoge mobilnett.

Clintons mål er at det skal foreligge en frekvensplan i juli 2001, og at lisensene for bruk av de ulike frekvensbåndene tildeles innen 30. september 2002.

Henger etter

Handelsminister Norman Mineta vil sukre pillen for dem som må oppgi sin frekvens – ved å la de føderale myndighetene betale ekstrakostnadene for å flytte til en annen ledig frekvens. Han legger ikke skjul på at han ikke liker at amerikanerne henger etter Europa og Japan innen mobiltelefoni. – Dette er en viktig industri. Dersom denne viktige industren ikke er i spissen i fremtiden, taper for konkurrentene. Som amerikaner liker jeg ikke det, sa han etter å ha besøkt messen CTIA Wireless IT 2000 i Santa Clara ved San Jose.

Mineta ville ikke si om det ville bli en auksjon av lisensene i 2002, selv om tanken nok er besnærende etter suksessen i Storbritannia og Tyskland – der staten innbrakte hundretalls milliarder kroner. Hans sjef er klarere: I sitt memorandum sist fredag skriver Bill Clinton entydig om «auksjon av lisenser blant konkurrerende søkere innen 30. september 2002.»

Mobiloperatørene sysselsetter over 150.000 personer i USA og genererer en omsetning på 44 milliarder dollar i året. Antall brukere vokser rakst. Ved utgangen av 1999 var det 86 millioner, i dag like over 100 millioner abonnenter.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.