KRAFT

USA lærer om kjernekraft i Norge

IMPONERT: Delegasjonen fra Unites States Nucear Regolatory Commission er imponert over systemene utvikle ved IFE MTO i Halden. Fra venstre Mark S. Miller, Micheal A. Junge. Rådgiver Daniel Santos står ved operatørpulten.
IMPONERT: Delegasjonen fra Unites States Nucear Regolatory Commission er imponert over systemene utvikle ved IFE MTO i Halden. Fra venstre Mark S. Miller, Micheal A. Junge. Rådgiver Daniel Santos står ved operatørpulten. Bilde: Anders J. Steensen
Anders J. Steensen
28. mai 2008 - 07:00

Halden: – Teknologien her er fremst i verden, sier Mark S. Miller, som er sjef for opplæring og støtte i US NRC.

I takt med heter klimadebatt, øker interessen for kjernekraft. også i USA.

Lab i fremste rekke

- Det medfører at vi må ut for å lære om hva som finnes av styringssystemer for kjernekraftverk. Da er det naturlig å besøke mann – maskinlaboratoriet ved reaktoren i Halden. Vi anser IFE-laben for å være fremst i verden på styring og utforming av kontrollrom for kjernekraftverk, forteller Mark S. Miller.

Mistet kompetanse

Ifølge Miller har kjernekraftindustrien i USA en stor utfordring ved at det ikke er investert i kraftverk siden 1970-tallet. Det er heller ikke utdannet nytt personell.

– En hel generasjon av folk med kjernekraftkompetanse har uteblitt. Vår oppgave er derfor å lære oss om hva som i dag kan tilbys på markedet, sier Miller.



Økt sikkerhet

Mann - maskinlaboratoriet i Halden ved IFE MTO – Mann Teknologi Organisasjon, er blant verden fremste når det gjelder å utvikle nye brukergrensesnitt mellom menneske og maskin- eller prosess.

Det er først og fremst olje- og gassindustrien og kjernekraftindustrien som bruker systemene som utvikles her.

Enklere framstilling

– Hovedaktiviteten vår er å se på hvordan informasjonen presenteres. Hvordan kan vi bedre utnytte grafikk slik at informasjonen er lettere å forstå og dermed øke sikkerheten. Vi arbeider med å finne den beste løsningen slik at det er mest mulig konsistens mellom det som vises på storskjerm og det som presenteres på operatørskjermene, forteller Fritjov Øwre. Han leder forskningsvirksomheten IFE MTO.



Bruker svenskene

Til å utvikle systemene har IFE MTO ansatt tidligere kontrollromsoperatører fra svenske kjernekraftverk. Disse personene har inngående kjennskap til rutinene for drift og vedlikehold og sikkerhet.

Mye av utviklingen skjer innen det grafiske grensesnittet hvor det legges vekt på å bruke elementer som kan forandre seg avhengig av situasjon.

– Da kan operatørene oppfatte forandringer siden bildet fysisk endrer seg. Vi forsker på ergonomi og på hvordan operatørene oppfatter informasjonen. For å få et profesjonelt og vitenskapelig belegg for våre resultater, bruker vi industripsykologer når vi kjører vår eksperimenter, forteller Øwre.

De som deltar i å teste ut de nye systemene er som regel grupper av svenske operatører fra svenske kjernekraftverk.

– Noen ganger kommer vi opp med forbedringer, andre ganger tar vi feil. Men det er dette vår forskning dreier seg om, sier Øwre.



Ny generasjon

– Vår oppgave er å finne et simuleringsverktøy og et presentasjonsverktøy som gjør at vi kan lære opp 22-åringer til å drive et atomkraftverk sikkert, raskest mulig. Det arbeidet som gjøres her i Halden er meget interessant og jeg vil si revolusjonerende sammenlignet med de kjernekraftverkene som er i USA i dag. Der finnes kun de tradisjonelle store panelene med tusenvis av lamper og instrumenter, sier Michael A. Junge, som er sjef for å sertifisere kontrollromsoperatører for nye kjernekraftverk.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.