KRAFT

USA kan rense CO2 før Norge

FLYTTER PENGER: Regjeringen møter massiv kritikk når de nå flytter pengene til CO2-rensing av gasskraftverket på Kårstø til neste års budsjett. Renseprosjektet er utsatt.
FLYTTER PENGER: Regjeringen møter massiv kritikk når de nå flytter pengene til CO2-rensing av gasskraftverket på Kårstø til neste års budsjett. Renseprosjektet er utsatt. Bilde: STATOIL
Jannicke Nilsen
12. sep. 2007 - 13:29

Wallula Energy Resource Center (WERC) har lansert konkrete planer om bygging av et nytt kullkraftverk med fullskala rensing og deponering av CO 2 under bakken.

- Posisjon truet

Hvis alt går etter planen, kan et 600 til 700 MW kullkraftverk være oppe og gå i Walla Walla County i nærheten av Columbia River sørøst i Washington, innen 2013.

65 prosent av CO 2-utslippet skal deponeres geologiske formasjoner av basalt.

Statsminister Jens Stoltenbergs mye omtalte månelanding, tanken om at Norge skal innta en ledende posisjon på CO2-håndtering, kan dermed være truet, advarer Bellona.

Ikke først til månen

- Da statsministeren snakket om dette i sin nyttårstale for ni måneder siden, var kronen på verket at det skulle være fullskala CO 2-rensing på Mongstad i 2014. Da var USA langt bak Norge i dette kappløpet. Nå som amerikanerne virkelig har satt inn toppgiret, kan det se ut som om Stoltenberg slett ikke kommer først til månen, sier Aage Stangeland i Bellona.

Bakteppet for kullkraftverk-planene til WERC er at staten Washington, inspirert av California, har vedtatt en lov som sier at nye kullkraftverk ikke kan ha CO 2-utslipp som overstiger utslippet fra et moderne gasskraftverk.

Loven utelukker også import av kraft som kommer fra forurensende kullkraftverk i andre stater.

Mer nyansert

Den nye loven er et ledd i å oppfyllle Washingtons mål om å redusere CO 2-utslippene med 25 prosent innen 2035.

Bellona mener de amerikanske statenes tilnærming til klimaproblemet viser at amerikanernes status som klimasinker kan stå for fall.

- Mens det i Norge ofte fokuseres på at CO 2-rensing er dyrt, så er diskusjonen mer nyansert i Washington. Der snakker man heller om ar den nye loven kan bidra til rundt 17.000 nye arbeidsplasser innen ren energiproduksjon, sier Aage Stangeland i Bellona.

Forbud i Norge

Dersom Norge innfører et lignende forbud, vil det kunne føre til at Norge kan forløse sitt potensial for energieffektivisering og utvikling av fornybar energi - i tillegg til at forbudet vil være et virkemiddel for å få bygget gasskraftverk med CO 2-rensing.

- Den norske regjeringen har lansert sine målsettinger om hvordan CO 2-utslippene skal kuttes, men hvordan målene skal oppnås er noe uklart. Hvorfor ikke vedta en lignende lov i Norge? spør Stangeland.

Les mer om CO 2-prosjektet i Walla Walla County her.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.