FORSVAR

USA har kastet Tyrkia ut av F-35-programmet

Fordi Tyrkia gikk til innkjøp av russisk rakettsystem.

Tyrkia har bestilt over 100 F-35-fly fra USA, men er nå utestengt av F-35-programmet etter at de kjøpte det russiske rakettsystemet S400.
Tyrkia har bestilt over 100 F-35-fly fra USA, men er nå utestengt av F-35-programmet etter at de kjøpte det russiske rakettsystemet S400. Kang Jong-min / Newsis via AP / NTB scanpix
18. juli 2019 - 07:58

USA bekrefter at de har utestengt Nato-allierte Tyrkia fra F-35-programmet etter at landet kjøpte rakettsystemet S-400 fra Russland.

USA har gjentatte ganger advart Tyrkia mot å kjøpe det russiske systemet, siden det ikke er kompatibelt med NATOs våpensystemer, spesielt F-35-programmet.

I en uttalelse fra Det hvite hus onsdag kveld heter det at avgjørelsen om å kjøpe det russiske rakettsystemet «gjør videre deltakelse i F-35 umulig».

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Amerikanerne har truet med å nekte Tyrkia å kjøpe kampflyene med mindre landet slår strek over avtalen om å kjøpe det russiske rakettsystemet innen 31. juli.

Også Norge har byttet ut F-16-flyene. Bildet er fra Bodø tidligere i vinter da ukrainske soldater fikk trening i Norge.
Les også

Danmark: Selger F-16-fly for over tre mrd.

Misfornøyde tyrkere

Tyrkia mener utestengelsen er urettferdig, og oppfordrer USA til å gå tilbake på avgjørelsen.

– Dette ensidige tiltaket er ikke i tråd med allianseånden, og det er heller ikke basert på et legitimt grunnlag, sier det tyrkiske utenriksdepartementet i en uttalelse. Videres beskrives den amerikanske avgjørelsen som «urettferdig»

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har tidligere hevdet at ethvert F-35-prosjekt uten Tyrkia er «dømt til å kollapse».

– Vi inviterer USA til å gå tilbake på denne feilen, som vil gjøre det mulig å rette opp den ubotelige skaden som er gjort for vårt strategiske forhold, heter det videre i uttalelsen.

Norsk støtte

USA har tidligere stanset tyrkiske flygeres F-35-trening i USA, samt leveranser av deler og manualer tilknyttet kampflyene. Tyrkia har en kontrakt om kjøp av rundt 100 fly av typen F-35.

Norge er også med i kampflyprogrammet, og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) har uttrykt støtte til USAs syn i saken.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har imidlertid nektet å gi etter for presset, og i forrige uke mottok Tyrkia sin første leveranse av det russiske missilforsvarssystemet.

Amerikanerne mener det er en risiko for at sensitiv informasjon om F-35 kan lekke til russerne om Tyrkia integrerer S-400 i sitt forsvar. Tyrkerne har på den andre siden klaget på at de har fått dårlige betingelser for å kjøpe det amerikanske alternativet Patriot-systemet.

USA har også sagt at Tyrkia kan bli møtt med økonomiske sanksjoner dersom kjøpet gjennomføres, men har foreløpig ikke kommet med noen.

 Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock snakker med Ukrainas energiminister Herman Halushchenko under et besøk på et varmekraftverk som er blitt ødelagt i et russisk angrep. Bildet ble tatt 21. mai.
Les også

Ukraina: Massive russiske angrep mot Ukrainas strømnett

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.