IKT

USA fortsatt langt etter

18. okt. 2000 - 10:31

President Bill Clinton har innsett at det haster med å få frigjort frekvenser for tredje generasjons mobiltelefon – den som kalles UMTS i Norge, men vil få en rekke andre navn her i USA ut fra hvilken standard som ligger i bunnen.

Tidlige investeringer er nødvendige for å utvikle en levende amerikansk industri for 3G-anvendelser. Blikket er rettet mot Finland som tildelte UMTS-lisenser allerede i fjor, og Storbritannia og Tyskland gjennomførte auksjoner tidligere i år.

Først i disse dager gjennomfører amerikanske myndigheter en høringsrunde med aktørene i mobilmarkedet. Fredag 13. oktober ga Clinton Handelsdepartementet og den føderale kommisjonen for kommunikasjon (FCC) i oppdrag å lage en rapport om dagens bruk av frekvensspekteret og de fremtidige mulighetene for å flytte på brukerne av frekvensene som skal brukes til mobiltelefon.

Problemet for regjeringen er at frekvensene som skal brukes til tredjegenerasjons mobiltelefon allerede er tatt i bruk av forsvaret teleselskaper, TV, politiet, lufttrafikkontrollen og andre. Mens Europa har standardisert på 2500 MHz, vil amerikanerne også bruke 1710 MHz, samt frekvensen for dagens analoge mobilnett.

Clintons mål er at det skal foreligge en frekvensplan i juli 2001 og at lisensene for bruk av de ulike frekvensbåndene tildeles innen 30. september 2002.

Handelsminister Norman Mineta vil sukre pillen for de som må oppgi sin frekvens ved å la de føderale myndighetene betale ekstrakostnadene ved å flytte til en annen ledig frekvens. Han la ikke skjul på at han ikke likte at amerikanerne lå etter Europa og Japan innen mobiltelefoni. – Dette er en viktig industri. Dersom den ikke er i spissen i fremtiden, vil vi tape for konkurrentene. Som amerikaner liker jeg ikke det, sa han under pressekonferansen etter å ha besøkt messen CTIA Wireless IT 2000 i Santa Clara ved San Jose.

Mineta ville ikke si om det ville bli en auksjon av lisensene i 2002, selv om tanken nok er besnærende etter suksessen i Storbritannia og Tyskland der staten innbragte hundretalls milliarder kroner. Hans sjef er klarere: I sitt memorandum sist fredag skriver Bill Clinton entydig om «auksjon av lisenser blant konkurrerende søkere innen 30. september 2002.»

Mobiloperatørene sysselsetter over 150 000 personer i USA og genererer en omsetning på 44 milliarder dollar i året. Antall brukere vokser rakst. Ved utgangen av 1999 var det 86 millioner, i dag like over 100 millioner abonnenter.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.