ARBEIDSLIV

- USA forblir verdens supermakt

23. jan. 2004 - 10:23

Kongsberg: USA er verdens stormakt. Her samles verdens fremste hjerner og utvikler nye ideer og produkter.

- Går du i Silicon Valley eller hvilket som helst av de amerikanske universitetene finner du folk fra alle verdens hjørner. I Silicon Valley er 73 prosent av de ansatte verken født, oppvokst eller utdannet i USA. Men siden det her finnes penger til å videreutvikle seg selv og til å lykkes, flytter folk hit. Men fremst av alt finnes muligheten for å bli en amerikaner, understreker Nordstrøm.

Han mener at årsaken er klar. USA er ikke et land, men basert på en idé.

- Derfor har alle som har lyst, muligheten til å bli en amerikaner og en del av det amerikanske samfunnet. Flytter utlendinger til et hvilket som helst annet land, Frankrike, Sverige, Kina eller Norge, konverterer du ikke å føler deg som nasjonalist etter at du har bodd der i femten år. Men i USA er du en amerikaner.

Høy innovasjonstakt ¿ vekst i økonomien

Det er utviklingen mot et stadig mer individualisert samfunn som gir USA de store fordelene. Hit lokkes de beste hjernene. Her gror det opp sentra for de forskjellige teknologiene som folk inspireres av å arbeide i. Mulighetene i dette multietniske samfunnet er enorme, dersom du lykkes.

- Uansett hudfarge, religion eller legning, så er du en av amerikanerne. I andre land er det umulig.

Disse enorme mulighetene sørger også for at innovasjonstakten i USA er langt større enn i andre land.

- Derfor vil også den amerikanske økonomien vokse seg stadig sterkere, uavhengig av hvem som sitter som president. Dette skyldes at dersom bedrifter eller institusjoner ikke er aktive innen innovasjon, vil de tape i konkurransen, mener Nordstrøm.

Sexy

Nordstrøm kom disse betraktningene under åpningen av Teknologidagene på Kongsberg. Foran rundt 200 teknologer holdt han et inspirerende foredrag som fikk de aller fleste til å sperre opp øynene. S

ærlig tesene hans rundt hvilke bedrifter som vil overleve i fremtiden vekket oppmerksomhet. Han sammenliknet med naturen hvor det er beinhard konkurranse. Kun de beste overlever.

- I naturen hersker en kynisk markedsøkonomi. Her gjelder kun to teser: Den best tilpassede overlever (Darwin) og den som er mest sexy, dvs. har størst tiltrekningskraft. Tilfredsstiller ikke bedriften disse kravene, vil den dø.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.