ASFALT

USA fjerner sanksjonene mot Nynas - finansering til kjøp av råolje er klar

En svensk stiftelse har overtatt 35 prosent av aksjene fra venezuelanske PDVSA, som var årsaken til de amerikanske sanksjonene.

Endelig ser situasjonen ut til å ordne seg for Nynas, den største bitumenleverandøren til det nordiske asfaltmarkedet.
Endelig ser situasjonen ut til å ordne seg for Nynas, den største bitumenleverandøren til det nordiske asfaltmarkedet. Foto: Nynas
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
12. mai 2020 - 17:37

Dermed ser den svært vanskelige situasjonen for det svenske oljeselskapet ut til å ordne seg. Men det gjenstår mye finansering for Nynas, som holdt på å gå konkurs etter at det amerikanske finansdepartementet stoppet handelen om kjøp av råolje fra Venezuela.

Det er de amerikanske handelsrestriksjonene rettet mot Venezuela som er hovedårsaken til problemene i Nynas, og som rammet Nynas' kjøp av tung råolje, som blant annet bitumen utvinnes fra. Resultatet ble at selskapet har måttet kjøpe råvarene fra andre leverandører, og til høyere priser.

Dette  førte til så store tap at det ikke lenger er mulig å finansiere videre drift, og siden 13. desember 2019 har Nynas vært under konkursbeskyttelse og har arbeidet for å omstrukturere hele selskapet.

Dette er restene av missilet, som traff Kharkiv 2. januar.
Les også

Nordkoreansk missil i Ukraina var fylt med vestlig elektronikk

Urettferdig belastning

– At USA nå fjerner sanksjonene betyr en slutt på mange år med å måtte bære den urettferdige belastningen for et svensk selskap med å bli utsatt for amerikanske sanksjoner. Dette førte til stadig dårligere økonomisk situasjon, som til slutt tvang Nynas til omorganisering på slutten av fjoråret, sier Nynas-president Bo Askvik.

– Fokuset vårt er nå å avslutte den pågående omorganiseringsprosessen og etter å ha gått ut av sanksjoner, vil Nynas kunne gå tilbake til normale handelsforhold og sikre langsiktig finansiering.

De venezuelanske statlige oljeselskapet PDVSA, som eide 50,01 prosent av aksjene i Nynas, har redusert sin eierandel til 15 prosent. 35 prosent av aksjene er nå kontrollert av en uavhengig svensk stiftelse uten påvirkning fra PDVSA. Stiftelsen er etablert for å muliggjøre en reduksjon i PDVSAs eierandel. Styret i Nynas vil ha totalt ni styremedlemmer, inkludert en direktør som representerer PDVSA, to tillitsvalgte og en uavhengig styreleder.

Siden Nynas nå er ute av sanksjonene, er finansiering tilgjengelig for å sikre nødvendige råoljekjøp fremover, opplyser selskapet.

Slike flytende LNG-terminaler bidrar til økt import av nedkjølt flytende gass til EU-landene. Men dette har også blitt en port inn før økt russisk LNG.
Les også

EU-landene: Krangler om importstans av LNG fra Russland

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.