– USA er klima-håndbrekk

– USA er klima-håndbrekk
MANGLER USA: USA setter håndbrekket på i klimaforhandlingene, men det kan ikke verden leve med, mener FNs klimasjef Christiana Figueres. Her er hun på talerstolen under et møte i Tianjin. Bilde: Scanpix/Reuters

– Jeg tror ikke dette er en situasjon som verden kan leve med permanent, sier sjef for FNs klimasekretariat Christiana Figueres til Associated Press (via Sacramento Bee).

Hun snakker om USAs motstand mot å skrive under på en global klimaavtale.

– Fra et internasjonalt synspunkt setter de håndbrekket på i forhandlingene, sier hun.

USAs klimavalg

Figueres har ansvaret for de globale klimaforhandlingene, og sier hun tror USA vil komme etter og bli med på forpliktende klimakutt.

USAs prestisjetunge ekspertpanel National Research Council la i forrige uke frem en rapport kalt «Amerikas klimavalg», der forskerne anbefaler regjeringen å redusere klimautslippene betydelig, og understreker at klimaendringer med stor sannsynlighet skyldes menneskelig aktivitet, samt at dette er en av USAs og verdens største trusler.

Men opposisjonen i USA er motstandere av klimatiltak. Mange mener at fremvoksende økonomier som Kina må ta på seg like store utslippskutt som USA. Mange tror ikke engang på at menneskelig aktivitet gir global oppvarming. USA er det eneste industrilandet som ikke har underskrevet Kyoto-avtalen.

– Dissonans

Figueres mener det er en dissonans mellom manglende handlinger hos politikerne i Washington og USAs potensial til å utvikle ny og renere teknologi som kan føre verden bort fra det massive behovet for forurensende fossil energi.

Ifølge FNs klimapanel kan globale gjennomsnittstemperaturer øke med opptil 6,4 grader Celsius i løpet av dette århundret hvis verden fortsetter å slippe ut klimagasser.

Les mer om: