OLJE OG GASS

USA åpner etterforskning av oljeulykken

¿ Ulykken er den største miljøkatastrofen i sitt slag i vår historie, sier Obama.
¿ Ulykken er den største miljøkatastrofen i sitt slag i vår historie, sier Obama.
2. juni 2010 - 07:49

USAs justisminister Eric Holder iverksatte tirsdag både kriminal- og sivil etterforskning av BPs oljeutslipp i Mexicogolfen etter ulykken på oljeriggen Deepwater Horizon 20. april.

Flere parter

Holder varslet at etterforskningen var iverksatt på en pressekonferanse etter et møte med føderale påtalemyndigheter og statsadvokatene i Louisiana, Mississippi og Alabama tirsdag.

– Det finnes nok grunnlag for å starte en kriminaletterforskning i saken, sa justisministeren, men nektet å si hvilke parter etterforskningen retter seg mot.

Det er tidligere kjent at både eier av oljeriggen Deepwater Horizon, det britiske energiselskapet BP, samt Halliburton og Transocean har blitt bedt av det amerikanske justisdepartementet om å ta vare på all dokumentasjon relatert til oljeutslippet i påvente av en eventuell etterforskning.

Etterforskerne vil se etter brudd på en rekke miljølover, og loven om oljeforurensning fra 1990 vil kunne brukes til å holde de ansvarlige for ulykken ansvarlig også for opprydnings- og erstatningskostnader etter ulykken.

– Vil samarbeide

BP sendte tirsdag ut en pressemelding der selskapet forsikrer at det vil samarbeide med det amerikanske justisdepartementet.

Justisministeren inspiserte for første gang skadene langs den amerikanske kysten som følge av oljeutslippene tirsdag, og sa under pressekonferansen at responsen vil bli kraftfull – dersom det avdekkes ulovligheter.

Holder har tidligere forsikret at de ansvarlige for ulykken vil måtte betale for miljøskader og opprydning.

BP-kurs til bunns

Aksjekursen til det kriserammede energiselskapet BP fikk juling på aksjemarkedene tirsdag. Først falt BP-kursen 13,1 prosent på London-børsen, etter at det ble kjent at nok et forsøk på å stanse oljelekkasjen i Mexicogolfen mislyktes i helgen.

På NYSE i New York falt kursen 15 prosent etter at justisminister Holder kunngjorde at USA iverksetter kriminaletterforskning av oljeulykken i april.

BP kunngjorde tirsdag at oljeutslippet i USA til nå har kostet selskapet 990 milliarder dollar.

Lovendringer

Barack Obama lovte tirsdag i likhet med justisminister Holder at de ansvarlige bak oljekatastrofen skal holdes juridisk ansvarlig. Obama lovet også å innføre lovendringer dersom dette må til for å forhindre at slike ulykker skjer igjen i framtiden.

Obamas advarsel overfor oljesektoren kom etter et møte med tidligere senator Bob Graham og tidligere leder for det amerikanske miljøverndirektoratet William Reilly. De to leder den nylig nedsatte kommisjonen som skal granske oljeutslippene i Mexicogolfen.

– Ulykken er den største miljøkatastrofen i sitt slag i vår historie, sa Obama.

Elleve personer omkom under en eksplosjon på oljeriggen Deepwater Horizon 20. april, og amerikanske myndigheter anslår at mellom 75 og 120 millioner liter olje har lekket ut i Mexicogolfen etter at riggen sank to dager senere. (©NTB)

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.