ARKIVNYHETER

Urørt av menneskehånd

Finn Halvorsen
3. aug. 2004 - 08:00

Millioner av metalldeler og plastdetaljer i stadig bevegelse. Tikkende monteringsautomater, rullende transportbånd og noen ganske få mennesker. Dette er hovedinntrykket for en uinnvidd på besøk i Elkos produksjonslokaler på Sporpind industriområde i Åmot kommune i Buskerud. Det hele kan virke noe kaotisk.

- Men alt er nøye gjennomtenkt og satt i system, forsikrer produksjonssjef Thorstein Medhus. Produksjonen bærer preg av en høy automatiseringsgrad. - Prosesser som krever stor grad av manuelt arbeid, flyttes til land med lavere lønninger. Den prosessen startet allerede for mange år siden, sier han.

Ekstra hektisk

Fabrikken i Åmot lager brytere, stikkontakter og veggbokser i ulike varianter.

Medhus har hatt det ekstra hektisk den seneste tiden. Den nye produktserien Elko Plus, som ble introdusert på Eliaden i mai, kjøres nå parallelt med tidligere produkter i fabrikken.

- Selv om innmaten i de nye produktene er den samme som tidligere, har det vært et komplisert puslespill. Vi har blant annet anskaffet rundt 40 nye støpeformer til en verdi av flere millioner kroner for de nye produktene. Det er kanskje vanskelig å forestille seg, men den nye produktserien introduserer faktisk rundt 50 nye plastdeler som alle støpes og bearbeides her i fabrikken, sier Medhus.

Høy automatiseringsgrad

Fabrikken i Åmot har en høy automatiseringsgrad. - Vår kunnskapsbase ligger i mekanisk håndtering, både stansing, støping og montering, sier Medhus.

Monteringsarbeidet er delt i tre hovedprosesser. Det er sammenmontering av metalldeler, herunder skruer til kontaktenes og bryternes skruforbindelser. Den alternative fjærbelastede klemmeforbindelsen som ble introdusert for flere år siden, selges fortsatt i relativt lite omfang i Norge. - Montørene er konservative i sin holdning. De vil ha det de er vant til, sier Medhus.

Neste hovedprosess er sokkelmontering, og endelig sluttmontering, herunder også pakking. Støping og stansing foregår i uavhengige prosesser.

Mange av de nærmere 100 produksjonsautomatene er kjedet sammen. Medhus sier at de har en kontinuerlig vurdering av hvor mange og hvilke monteringsceller som bør kjedes sammen. - Vår erfaringer tilsier at 100 prosent automatisering ikke alltid er det mest lønnsomme. Økt automatisering kan faktisk introdusere nye feilkilder som går ut over produktiviteten og skape vrakproduksjon, sier han.

Ferdig på pall

Den mest automatiserte linjen hos Elko lager doble stikkontakter for på-vegg montering. - Vi lager riktignok flere doble stikk for innmontering i veggbokser, men på-vegg kontaktene er noe enklere. Her er hele linjen automatisert fra ende til annen, også pakkingen. Stikkontaktene forlater fabrikken på pall uberørt av menneskehender til tross for at det finnes nærmere 10 varianter av dette ene produktet, sier Medhus.

Alle produktvariantene skaper naturligvis ekstra utfordringer for produksjonssjefen. Og det er ikke snakk om kun farger og kosmetikk. Det er reelle varianter. Aller verst er det for innfelte brytere. Der har Elko for tiden ikke mindre enn 74 varianter i produksjon.

Fransk datter

Elko var en norskeid familiebedrift frem til midten av 1990-tallet. Da overtok finske Lexel. De er igjen kjøpt opp av Schneider-gruppen, slik at Elko i dag er 100 prosent franskeid.

- Men vi opplever oss selv fremdeles som en norsk bedrift. Produktene markedsføres under eget varemerke, og vi har en meget stor grad av selvråderett. Eierne stiller naturlig nok krav til resultater, men slik vil det alltid være, uansett eierkonstellasjoner. Uten effektive produksjonsrutiner ville vi ikke kunne overleve i et meget konkurranseutsatt marked, sier Medhus.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.