DOKTORGRADER

Urenheter i aluminiumlegeringer

15. okt. 2001 - 12:49

Aluminiumprodusenter har analysert de termodynamiske betingelsene for raffineringsprosesser, der disse elementene fjernes fra flytende aluminium. Resultatene i Hansens arbeid gjør det mulig å foreta nøyaktige likevektsberegninger relatert til raffineringsprosesser for aluminium.

Aktivitet av natrium i flytende, superrent aluminium er målt som funksjon av konsentrasjonen fra uendelig fortynning til metning. Det er benyttet en elektrokjemisk målemetode supplert med bråkjølingsforsøk. Løseligheten av natrium i flytende aluminium er vesentlig høyere enn tidligere antatt. De termodynamiske egenskapene til Na, K, Li og Ca nær uendelig fortynning er beregnet fra egne og andres eksperimentelle data og fra teoretiske modeller.

Avhandlingen har tittelen Termodynamikk for forurensningselementer Na, K, Li, Ca i flytende aluminiumlegeringer. Den er utført ved Institutt for materialteknologi og elektrokjemi, NTNU, med professor Johan Kr. Tuset som hovedveileder og professor Leiv O. Kolbeinsen som medveileder. Arbeidet er utført med støtte fra Norges forskningsråd, Hydro Aluminium AS og Elkem Aluminium AS.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.