NYHETER_BYGG

Urbygningen med korrekt ur

FREM I LYSET: I venstre midtvindu befinner klokken seg som Urbygningen har navn etter. Nå står bygningen atter i fordums prakt. FOTO:LEIF HAALAND
FREM I LYSET: I venstre midtvindu befinner klokken seg som Urbygningen har navn etter. Nå står bygningen atter i fordums prakt. FOTO:LEIF HAALAND Bilde: Leif Haaland

I høstsemesteret kunne studentene i Oslo igjen ta Domus Academia eller Urbygningen i bruk. Den er restaurert med nennsom hånd slik at den ser tilnærmet ut som den var for 150 år siden. Statsbygg har restaurert dette gamle kulturminnet.

Tapetene er håndtrykket og Malingen håndlaget. Alt arbeid er utført slik som byggmestrene gjorde det da bygningen ble oppført, ifølge adm. direktør i Statsbygg, Øivind Christoffersen. Fundamenter og bærende konstruksjoner er utbedret. Da var Statsbyggs erfaring med antikvariske bygninger viktig ballast.

Bygningen er ikke bare et monument over universitetets historiske tradisjon, den kan også dekke dagens behov. Det betyr at både ansatte og studenter får moderne lokaler. Eksempelvis er Frokostkjelleren omgjort til moderne lesesaler og PC-stuer.

Riksantikvaren la klare føringer for hva som kunne gjøres med denne fredede bygningen. Den er et av hovedverkene til arkitekt Christian Heinrich Grosch.

Fantastisk ur

Det snart 130 år gamle uret i bygningen er også på plass. Det er restaurert av Norges eneste ekspert på reparasjon og produksjon av storur, Alf Heitmann i Sverre Dahls storurmakeri i Moss.

Uret ble demontert og delene renset og polert. Heitmann sier at slike verk må behandles med silkehansker. Kvaliteten er ypperlig og presisjonen fantastisk, ifølge eksperten. Det er laget av urmaker Mikael Paulsen i Christiania.

Pendelen var en utfordring. Opprinnelig var den fylt med kvikksølv for at pendellengden skulle være konstant under temperaturvariasjonene. Nå er den fylt med rustfritt stål og litt bly. Finjusteringen foregår med blyhagl. Nå vil det atter vise korrekt tid - som det gjorde på Henrik Ibsens tid. Han pleide å justere lommeuret sitt her på sin daglige vandring til Grand café.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.