FORUM

Upresist om varmepumperJan Vilhelm Bakke kommer bl.a. i TU nr. 41/42 i 2003 med interessante betraktninger omkring varme levert med luft. Rent logisk er sikkert ikke beste løsning å pøse inn mer eller mindre varm luft på ett punkt i en bolig. Men er eventuelle skadelige virkninger av dette undersøkt seriøst? Hvilken dokumentasjon kan det i så fall vises til?

Åpenbart installeres luft-til-luft-varmepumper i norske hjem i stor stil. Årsakene er selvsagt at en installasjon i småhus er meget enkel og at prisen er overkommelig. Dette i sterk motsetning til vannbåren oppvarming. Og de brukere av luft-til-luft-varme jeg har snakket med, virker riktig fornøyd!

Gaute Flatheim synes å motsi seg selv i sitt innlegg i TU nr. 7/8 2004. På den ene siden bestrider han ikke "at vi har gode energifaktorer for varmepumper." (Dette skulle vel da også inkludere luft-til-luft?) Likevel nevnes nok en gang de 500.000 varmepumpene i USA som ikke virker (bruker mer energi enn de ga), noe som undergraver hans egne uttalelser. Det skulle vært interessant med referanser til de undersøkelser dette utsagnet bygger på.

I sammenheng med dette oppfordres en uavhengig varmepumpe-ekspert å skrive mer utførlig om disse sakene: Hvilke muligheter og begrensninger slike varmepumper har i småhus og ellers? Hva som kjennetegner optimalt konstruerte løsninger og hvilke behov for forbedringer og nyutvikling som finnes? Hva vi mangler kunnskaper om og behovet for mer forskning, bør også omtales.

Vi som forbrukere bør ha krav på mer og saklig informasjon samt gode råd angående dette viktige temaet!

Åsmund Åse

siviling.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.