NETTARKIV

Unødvendige "Nye farer"

datasikkerhet

I artikkelen "Nye farer truer" i TU nr 12/02 blir det fremstilt som om det er nesten håpløst å beskytte seg mot alle farene i forbindelse med E-post og websider for private databrukere.

Jeg vil hevde at den vanlige private databruker enkelt kan beskytte seg mot de fleste "dataormer" og "trojanske hester" ved å unngå å bruke Microsoft-produkter som Internett Explorer, Outlook og Outlook Express.

Alternative programvareprodukter som Netscape Navigator og Opera er ikke tilnærmet så utsatt for dataangrep fordi disse ikke har innbygd de "fantastiske Microsoft"-mulighetene som er til større ulempe enn nytte for den vanlige bruker.

Mulighetene jeg sikter til er J-scripts som igjen kan aktivisere Active-X funksjoner som igjen kan ta full kontroll over datamaskinen til brukeren uten forvarsel. Disse funksjonene bør slåes av, men da fungerer ikke Microsoft-produktene skikkelig! I tillegg finner de som utvikler destruktiv programvare, hele tiden nye muligheter til å slå disse på igjen. Derfor bør en unngå Microsofts internettprodukter dersom dette er mulig.

Netscapes opprinnelige JavaScript som Microsoft J-script er "videreutviklet" fra, har ikke slike muligheter og er utviklet nettopp med henblikk på datasikkerhet. Noe Microsoft tydeligvis ga blaffen i da de skulle overgå konkurrentene.

Jeg er deltids dataansvarlig i et lite firma og det er fortvilende å kjempe mot propagandaen om hvor fortreffelig Microsofts internettprodukter er. Det hjelper lite hva jeg sier når brukerne er tilnærmet hypnotisert av reklamen og når leverandøren kan slå i bordet med "best i test" og annen svada. Som svar på datasikkerhetsproblemene blir det henvist til oppdateringer og andre "forbedringer".

Vi (og antakelig de fleste andre bedrifter) bruker mer tid og penger enn nødvendig fordi vi bruker disse produktene som direkte eller indirekte er årsaken til hull i datasikkerheten vår. Jeg synes det er på tide folk våkner opp og spør seg selv hvorfor må vi ha antivirusprogramvare for å kunne lese e-post som det var helt ufarlig å lese før med den gamle programvaren! Eller hva har automatisk avspilling av vedlegg ført til av økonomisk vekst i bedriften. Jeg tror jeg vet fortegnet på svaret: Minus!

Dette er mitt private syn på saken og må ikke forveksles med arbeidsgiver eller andre.

O. H. Ystanes

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.