ENERGI

Unngår blackout

- Sikker levering av elektrisitet til alle deler av landet må prioriteres høyt de kommende år, sier konsernsjef Odd Håkon Hoelsæter i Statnett.

I sitt foredrag på Statnetts årlige høstkonferanse i Oslo sa han at både erfaringene fra sist vinter og de store feilene i kraftsystemene i USA og Europa i sommer og tidligere i høst viser oss hvor viktig dette er.

Han advarte mot at vi i Norge i slike situasjoner overlater til det nordiske markedet å "ordne opp".

- Ofte vil mangel på nedbør ramme hele Norden og ikke bare Norge. Det er nettopp dette som har gjort at vi har hatt et strammere kraftmarked enn normalt i hele Norden det siste året, sa Hoelsæter.

Han advarte også mot å velge kortsiktige løsninger gjennom for eksempel å regulere kraftmarkedet.

- Av hensyn til blant annet forbrukerne, vil jeg oppfordre til å tenke langsiktig. Forsyningssikkerhet må settes på dagsorden, understreket han.

Fordi de store effektiviseringsgevinster for Statnett nå er utnyttet, hevdet han at myndighetene må stimulere til investeringer i nye kraftledninger og kabler der dette er nødvendig for å sikre et stabilt nett med god leveringskvalitet.

Hoelsæter støttet olje- og energiminister Einar Steensnæs sitt forslag om å etablere et felles, nordisk nettselskap for kraft.

- Tiden er moden for å gå i denne retningen, hevdet han.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.