NETTARKIV

Universalgeniet Leonardo

Michael White: Leonardo - den første vitenskapmannen

Damm 2001

Oversatt av Stein Gabrielsen

Hittil har kunstneren Leonardo da Vinci fått mest oppmerksomhet. Nå har vitenskapsbiografen Michael White skrevet en ny biografi som tar for seg ingeniøren og vitenskapsmannen med de mange intuitive og forbløffende innsiktsfulle ideene.

Få mennesker i historien er like myteomspunnet som Leonardo da Vinci (1452-1519). Universalgeni, kunstner, vitenskapsmann og ingeniør - og tusenvis av skisser og ferdige verker overlatt til en undrende ettertid.

White peker på at da Vinci var rett menn på rett plass, en person med helt usedvanlige evner og talenter, i en tid da renessansen gjorde det mulig å øse av fortidens kunnskap og forholde seg til sin vitenskap på en fordomsfri måte.

Enkelte kritikere har pekt på at da Vinci ikke var en "sann vitenskapsmann" på grunn av brister i hans vitenskapelige metoder. White underslår ikke dette, men trekker heller fram at han faktisk utprøvde sine teorier gjennom grundige eksperimenter.

Årsaken til at eksperimentene ofte feilet, kan like gjerne ligge i metodene og de tilgjengelige teknikkene. Leonardo engasjerte seg i så vidt forskjellige og ikke minst kompliserte spørsmål som lysteori, vanntransport/tyngdekraft, flygning/aerodynamikk, geologi, meteorologi, anatomi, arkitektur, mikrokosmos og storskala industriproduksjon.

White siterer vitenskapshistorikeren W. C. Dampier om Leonardo: "Hans prestasjoner, som så absolutt må kalles fantastiske, må likevel betraktes som ubetydelige sammenliknet med de mulighetene som han åpnet opp for, den forståelsen av grunnleggende prinsipper som han hadde og den innsikten han benyttet for å utforske de forskjellige områdene."

Denne biografien bør være en overdådig sjokoladekake av en bok for alle elskere av kunst, litteratur og naturvitenskap.

Atle Abelsen

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.