PRODUKSJON

Union kan bli størst på bokpapir

Union i Skien kan relativt lett bli en storprodusent av bokpapir. Det er imidlertid ikke enkelt å gjøre om til å produsere avispapir igjen. Norske Skog trenger derfor ikke frykte at det skal skje.
Union i Skien kan relativt lett bli en storprodusent av bokpapir. Det er imidlertid ikke enkelt å gjøre om til å produsere avispapir igjen. Norske Skog trenger derfor ikke frykte at det skal skje.

Spillet om Norske Skog

Styret i Norske Skog har vedtatt å legge ned fabrikken Union i Skien. Begrunnelsen er at det er overkapasitet i papirmarkedet. Kjendisinvestorene Øystein Stray Spetalen og Petter Stordalen vil kjøpe fabrikken for 100 millioner kroner, og da bare produsere bokpapir. Dette er noe ledelsen i Norske Skog foreløpig har avslått.

Både regjerings- og opposisjonspolitikere har kastet seg inn i kampen for å redde Union. Det har også kommet andre bokpapirprodusenter på banen. Endelig avgjørelse blir tatt på bedriftsforsamlingen i slutten av september.

Vurderer å fortsette med bokpapir

– Det er forsåvidt riktig at bokpapir og avispapir er to forskjellige markeder, i den forstand at det er ulike kunder. Men problemet er at produksjonen og maskinene er de samme. Halvparten av bokpapirproduksjonen i Europa foregår på såkalte svingmaskiner som kan produsere enten bokpapir eller avispapir. Ved å ta ut produksjon av bokpapir, påvirkes også markedet for avispapir, sier informasjonssjef Tom Bratlie i Norske Skog til Teknisk Ukeblad.

Norske Skog vurderer nå om de skal investere i en av de andre fabrikkene, for å kunne fortsette med bokpapir der. – Men selv om vi ikke overfører denne produksjonen, så vil det at vi reduserer kapasiteten på bokpapir bidra til å redusere overkapasiteten på papir i Europa, sier Bratlie. Ifølge ham er nemlig problemet med overkapasitet på papir uomtvistelig. – Problemet vårt er at vi ikke utnytter våre fabrikker godt nok, understreker informasjonssjefen.

Videreføring av Union som ren bokpapirprodusent er ikke aktuelt. – Vi ønsker ikke å etablere en konkurrent til oss selv, sier Bratlie.

Ifølge konsernledelsens beregninger, vil nedleggelse av Union medføre en resultatforbedring på 200 millioner kroner i året.

En teknisk omlegging av papirmaskinene fra avis til bokproduksjon, vil koste 75 millioner kroner, ifølge en sentralt plassert kilde ved Union i Skien.

I dag er Union en av de minste produsentene på avispapir. En omlegging til bokpapir kan gjøre Union til en av de største i Europa på bokpapir, ifølge kilden.

Sløsing

– Bokpapir og avispapir er to helt forskjellige markeder. Av bokpapir er det kun ubleket bulkypapir til pocketbøker som kan sies å være en del av avispapirmarkedet, sier en sentralt plassert kilde ved Norske Skog Union til Teknisk Ukeblad.

Han mener kvaliteten på virke fra norsk skog er av så god kvalitet, at det ikke bør sløses bort på avispapirproduksjon.

– Det er viktig å ha råstoff fra ferskt virke, spesielt når bleking av papiret er nødvendig. Derfor bør vi bruke råstoff fra Norge på produksjon av bokpapir. Vårt virke her i Norden har høy kvalitet og vi bør bestrebe oss på å bruke de fine fibrene til papir av høyere kvalitet enn avispapir krever. Det er her mulighetene ligger, utdyper han.

Munnkurv

Han vil ikke stå frem med navn fordi han fremdeles er ansatt i Norske Skog. I forrige uke meldte VG at konsernledelsen i Norske Skog har kommet med en instruks der de ber ansatte ved fabrikken være varsom med å uttale seg til pressen.

Den Norske Skog-ansatte er overbevist om at det er mulig å tjene penger på å drive Union.

– Vi selger papiret til høyere priser enn det koster å produsere det. Gjennomsnittsprisen på bokpapir ligger vesentlig over prisen på avispapir, men produksjonskostnadene ligger ikke så mye høyere enn avis, forteller han.

75 millioner kroner i omstilling

I dag produserer den ene papirmaskinen, PM 6, 100.000 tonn bokpapir i året, mens PM 7 produserer 160.000 tonn avispapir årlig. Også PM 6 produserte opprinnelig avispapir, men ble bygget om til bokpapir i 1986.

– Det krever ikke så mye å omstille også PM 7 til bok. I enden av maskinen sitter det en såkalt glitt, som kontrollerer tykkelsen på papiret. Hvis maskinen skal produsere bokpapir, må vi ha en annen glitt, forteller kilden ved Norske Skog. En slik omstilling vil ta cirka ett år. PM 7 vil da kunne produsere såkalt bulkypapir til pocketbøker. Det betyr at maskinen i en periode vil produsere en blanding av avis- og bokpapir, mens målet er å gå over til hundre prosent bokpapir etter hvert.

I tillegg vil det være bruk for andre investeringer for å optimalisere driften, blant annet i papirmassesystemet og i rullpakkeriet. Til sammen blir dette beløpet 75 millioner kroner. Dessuten må det årlige investeringer på cirka 10 millioner kroner til for å opprettholde en god standard på fabrikken.

Tilrettelagt for bok

En omstilling andre veien, fra bokpapir til avispapir, vil ikke være lønnsomt, ifølge den ansatte. – Maskinene er ikke konkurransedyktige på avis, de er for små, sier han. PM 6 har en papirbredde på opp til 5,1 meter, mens PM 7 har en arbeidsbredde på 6,85 meter. – Bokpapirproduksjon må være mer fleksibel, ordrene er mindre og omstillingen må skje raskere. Da er det bra med litt mindre maskiner, forklarer han.

Fabrikken har gjennomført to forprosjekter, kalt Bryne 1 og 2. Den første skulle se på mulighetene for PM7. – Da kom vi frem til at det som ga lavest investering og best inntjening, var å bygge om til bokpapir. Vår fabrikk ligger godt til rette for bok. Det går an å komme inn med små midler, og så bygge seg opp, slik vi gjorde med PM 6, sier han. Han mener det er en fordel at Union allerede har to separate produksjonslinjer med hvert sitt papirmasseanlegg for PM 6 og PM 7.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.