Uniol på vei til skifteretten

Uniol på vei til skifteretten
Styreleder Øystein Haslum møter resten av Uniol-styret i dag. Eierene vil trolig gå til skifteretten, forteller han. Bilde: Aas, Erlend

Uniol-styret møtes i Fredrikstad i formiddag etter at Stortinget i natt med 86 mot 83 stemmer vedtok å fjerne avgiftsfritaket på biodiesel.

Styreleder Øystein Haslum i Uniol sier at det sannsynlige utfallet er at bedriften nå ikke får gjennomført den nødvendige og planlagte kapitaltilførselen. Dermed er selskapet på vei til skifteretten.

Konkurs

– Vi kan ikke drive på kreditors regning. Vi har to alternativer: Å begjære oppbud eller å se om det finnes grunnlag for en offentlig akkord, sier Haslum til NRK Dagsnytt.

Når avgiftsfritaket på biodiesel nå halveres fra nyttår og fjernet i sin helhet fra 2011, vil det redusere markedet for biodieselen såpass at det ikke er grunnlag for lønnsomhet i Uniol, forklarer Haslum.

Staten tar neste år inn 180 millioner kroner på den nye biodieselavgiften. Eller sagt på en annen måte: En femtedels promille av statsbudsjettet med en utgiftsramme på vel 900 milliarder kroner.

Omkamp

Selv om opposisjonen som ventet kom i mindretall i voteringen natt til fredag, varsler de omkamp om saken allerede i revidert statsbudsjett til våren.

– Det er et så dårlig vedtak for miljøet at vi vil arbeide for å få til endringer allerede i revidert nasjonalbudsjett til våren, sier Høyres finanspolitiske talsmann, Jan Tore Sanner til NTB.

Finansminister Sigbjørn Johnsen under finansdebatten i Stortinget torsdag kveld. Solum, Stian Lysberg