Uniol-styret møtes i Fredrikstad i formiddag etter at Stortinget i natt med 86 mot 83 stemmer vedtok å fjerne avgiftsfritaket på biodiesel.
Styreleder Øystein Haslum i Uniol sier at det sannsynlige utfallet er at bedriften nå ikke får gjennomført den nødvendige og planlagte kapitaltilførselen. Dermed er selskapet på vei til skifteretten.
Konkurs
– Vi kan ikke drive på kreditors regning. Vi har to alternativer: Å begjære oppbud eller å se om det finnes grunnlag for en offentlig akkord, sier Haslum til NRK Dagsnytt.
Når avgiftsfritaket på biodiesel nå halveres fra nyttår og fjernet i sin helhet fra 2011, vil det redusere markedet for biodieselen såpass at det ikke er grunnlag for lønnsomhet i Uniol, forklarer Haslum.
Staten tar neste år inn 180 millioner kroner på den nye biodieselavgiften. Eller sagt på en annen måte: En femtedels promille av statsbudsjettet med en utgiftsramme på vel 900 milliarder kroner.
Omkamp
Selv om opposisjonen som ventet kom i mindretall i voteringen natt til fredag, varsler de omkamp om saken allerede i revidert statsbudsjett til våren.
– Det er et så dårlig vedtak for miljøet at vi vil arbeide for å få til endringer allerede i revidert nasjonalbudsjett til våren, sier Høyres finanspolitiske talsmann, Jan Tore Sanner til NTB.