NETTARKIV

Ungdomsraidet

NORGE HAVNER STADIG langt ned på lista når vi sammenlignes med andre land i innovasjon og nyskaping. Siste gang var i EUs undersøkelse like før jul. Nordmenn kan være så kreative de bare vil, men det blir få kommersielle resultater ut av det. Vi liker best å begynne i store, anerkjente bedrifter fremfor å starte egen bedrift, og vi liker å gjøre det vi har gjort før.

Enkelte universiteter stimulerer studentene til å starte for seg selv ved å legge forholdene til rette. Lengst er Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo med egne gründerfag og Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet med Innovasjonssenteret på Gløshaugen kommet.

Men selv universitetsmiljøene kommer til kort. Grunnlaget må legges tidligere, i god tid før ungdommene begynner å studere. Organisasjonen Ungt Entreprenørskap gjør nettopp det. Næringslivets hovedorganisasjon tok i 1997 initiativ til å etablere et tilbud til skolene og skoleelevene om å starte ungdomsbedrifter, i samarbeid med myndigheter og andre organisasjoner. Etter en litt forsiktig start må initiativet kalles en suksess. I inneværende skoleår regner daglig leder Jarle Tømmerbakke i Ungt Entreprenørskap med at rundt 7000 elever har vært med på å starte over tusen bedrifter. Den kraftige veksten i elever som deltar viser at dagens gründere og næringslivsledere om få år vil få et kobbel som glefser dem i hælene.

I februar har de vist seg frem på fylkesmesser over hele landet og 24.-26 april møtes de beste til konkurranser på Den nasjonale messen for ungdomsbedrifter på Lillestrøm. Vinneren får delta i Europamesterskapet i London i august.

Et spennende trekk ved ungdomsbedriftene er at jentene tar ansvar. Nesten halvparten av bedriftene er ledet av jenter. Det burde gjøre det enklere å få kvinnelige ledere og styremedlemmer.

Ungt Entreprenørskap gir resultater. 20 prosent av elevene som deltok i å starte ungdomsbedrifter i skoletiden etablerte egen bedrift etter å ha avsluttet skolen. Naturligvis vil mange av disse bedriftene raskt gå inn, men virkningen for landet er en ny generasjon ungdommer som ikke er redde for å starte for seg selv.

Dagens gründere og næringslivsledere om få år vil få et kobbel ungdommer som glefser dem i hælene

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.