KRAFT

UNESCO advarer Geiranger

FRYKTER KRAFTLINJE: FN-organisasjonen Unesco advarer mot at det bygges fjordspenn over Geiranger-fjorden, og sier verdensarvstatusen er i fare. Det til tross for at fjordspennet skal legges vest for selve verdensarvområdet.
FRYKTER KRAFTLINJE: FN-organisasjonen Unesco advarer mot at det bygges fjordspenn over Geiranger-fjorden, og sier verdensarvstatusen er i fare. Det til tross for at fjordspennet skal legges vest for selve verdensarvområdet. Bilde: Statnett
11. sep. 2009 - 12:40

Den norske UNESCO-kommisjonen advarer mot kraftlinjer nær verdensarvområdet Geirangerfjorden. Kommisjonen anbefaler sjøkabler.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har fattet vedtak om en ny 420 kilovolt kraftledning fra Ørskog transformatorstasjon på Sunnmøre til en ny transformatorstasjon i Sogndal. Kabelen vil krysse Storfjorden 25 kilometer fra grensen til verdensarvområdet.

– Kraftlinjene vil krysse tre fjorder i innseilingen til verdensarvområdet. Vi vil på det sterkeste anbefale sjøkabler, sier Vigdis Lian, leder for Den norske UNESCO-kommisjonen.

Ønsker sjøkabel

Nesten alle høringsinstanser vil ha et alternativ med sjøkabel over hele eller deler av strekningen, påpeker Lian. Nylig advarte Norges representant i UNESCOs styre, Einar Steensnæs, mot kablene. Han understreket at saken kan bli pinlig for Norge.

Nå går også den norske UNESCO-kommisjonen ut mot byggingen.

Selv om de planlagte kraftlinjene ikke berører verdensarvområdet direkte, og dermed ikke omfattes av UNESCOs verdensarvkonvensjon, råder Lian myndighetene til å ta kontakt med verdensarvsenteret World Heritage Center før de går videre med planene.

Venstre utfordrer

Venstres Gunnar Kvassheim, leder av Stortingets energi- og miljøkomité, utfordrer olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) til å avklare om han stiller seg bak sin partileder Liv Signe Navarsete, som har gått inn for luftspenn i området rundt Geirangerfjorden.

– Dette vil være en viktig avklaring før valget, sier Kvassheim, som oppfordrer regjeringen til å åpne for økt bruk av sjøkabel der hvor luftspenn kommer i konflikt med viktige natur- og friluftslivsverdier.

Venstre mener kabelen skal gå i sjø i området rundt Hardangerfjorden og Geirangerfjorden.

Kan miste status

Kommisjonen minner om at Verdensarvkomitéen kan beslutte å fjerne et sted fra verdensarvlisten dersom det mister de særtrekkene som førte til at det ble skrevet inn. Dette har skjedd to ganger i historien, først med Oryx-reservatet i Oman i 2007, så med Dresden Elben-dalen i 2009.

– Til tross for at de planlagte kablene ikke faller direkte inn under UNESCOs verdensarvkonvensjon, vil en utbygging være svært uheldig for området og for Norge som UNESCO-nasjon, sier Vigdis Lian.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.