INDUSTRI

Undertegnet JSF-avtale

Ole K. Helgesen
31. jan. 2007 - 14:47

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen undertegnet i dag produksjonsavtalen mellom myndighetene i de deltagende nasjoner innenfor Joint Strike Fighter-prosjektet (JSF).

– Nå har vi fått på plass gode industriavtaler med alle de tre flyprodusentene, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Ikke endelig valg

Hun er raskt ute og presiserer:

– Dette betyr ikke at vi har valgt fly, men at vi fremdeles har tre alternativer. Hvis ikke hadde vi stått igjen med to. Det er viktig for oss at det fortsatt er konkurranse. Derfor jobber vi med å få til utviklingsavtaler med de to andre produsentene også, sier Strøm-Erichsen.

Norge forlanger industri- og gjenkjøpsavtaler tilsvarende de beløp det skal handles fly for med de aktuelle leverandørland.

Optimistisk ambassadør

USAs ambassadør i Norge, Benson Whitney, er fornøyd med at Norge fremdeles er med i prosjektet.

– Dersom Norge kjøper Lightning II (tidligere kalt JSF, red anm.) vil det maksimere det luftmilitære samarbeidet mellom USA og Norge. Vi har hatt et godt samarbeid i lang tid, sier den amerikanske ambassadøren.

Han understreker at det ikke vil få noen konsekvenser for forholdet dersom Norge kjøper jagerfly fra én av de to andre produsentene.

– Beslutningen ligger hos de norske myndighetene.

– Truer ikke forholdet

Forsvarsministeren er heller ikke bekymret for det framtidige forholdet mellom Norge og USA.

– Da jeg var i Pentagon ble jeg forsikret om at uansett hva vi velger, så skal det ikke påvirke forholdet.

Konkurrentene

Vårt nåværende kampfly, F-16, har en estimert levetid til 2015-20. Det er tre aktuelle leverandører, EADS med Eurofighet, Lockheed Martin med Lightning II og SAAB med Gripen.

Beslutningen om hvilke kampfly Norge skal kjøpe, blir ikke tatt før 2008. Forsvarsdepartementet har ansvaret for prosjektet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.