NYHETER_BYGG

Undersøker hall-kollaps

Tore Stensvold
30. jan. 2006 - 10:13

Øyenvitner forteller at de hørte et skarpt smell før tak plutselig falt ned over dem.

Politi og brannvesen mener foreløpig at det flate taket på hallen ikke tålte vekten av snø og is. Det skal ha vært ca. en halv meter snø på taket.

Italiensk konstruksjon

Advokat Grzegorz Slyszyk, som representerer eieren av hallen, bedyrer at taket ble måket regelmessig og at snømengde neppe kan ha skylden. Han påstår at det kan ha vært konstruksjonsfeil da hallen ble reist for syv år siden.

Et italiensk firma skal ha konstruert fagverkshallen. Bitre polakker hevder at hallen derfor ikke var beregnet for det tøffe og kalde polske klimaet.

Is og kulde

Det er også spekulert i at vannskader kan ha vært medvirkende til at hallen brøt sammen. Det var ca. 15 minusgrader lørdag, men det skal ha vært nede i 30 minus den siste uka.

Vitner som har uttalt seg til polsk fjernsyn mener vann som frøs til is kombinert med sprengkulde kan ha svekket stålet slik at det brøt sammen.Det var rundt 500 mennesker i den midtre delen av den store messehallen da den kollapset. 67 mennesker er bekreftet omkommet og ca. 160 er skadet.

Fyrstikk

Et vitne sa til den private TV-kanalen TVN24 at han hørt et kraftigs smell som om en gigantisk fyrstikk brakk, før taket kom fallende. En stund etter at redningsarbeidet kom i gang, skal ytterligere en del av taket ha falt ned.Redningsmannskaper pumpet varm luft inn i det sammenraste bygget i håp om å holde folk i live. Øyenvitner fortalte at det var godt og varmt i bygget før taket kollapset, men at de ble liggende fastklemt i bitende kulde.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.