NETTARKIV

Underlig skrue tok prisen

Venture cup-juryen har mottatt hele 136 forretningsidéer. Nylig ble vinnerne av årets første fase i konkurransen kåret i Oslo, Trondheim, Tromsø og Bergen. I løpet av uken skal 15 forretningsidéer premieres med 10.000 kroner hver, og i Oslo er sjekker verdt 75.000 kroner delt ut. Østlandsregionen preger altså Venture cups første fase, med sju av landets 15 vinnere.

For første gang er det en overvekt av private deltakere i konkurransen. Blant dem er regionsvinneren for Oslo, Jone Edland. Sammen med nevøen, Odd-Jone Edland, har han tatt patent på skruesporet Ttap. Duoen mener dette kan bli like kjent som bindersen og ostehøvelen.

Fikk god hjelp

Edland senior er utdannet markedsøkonom, men jobber som produktutvikler, oppfinner og konsulent på heltid. - Jeg har jobbet med utviklingen av Ttap i to år, med støtte fra Jakob Nordli i Statens veiledningskontor for oppfinnere. Han var positiv til prosjektet fra første presentasjon og har inspirert sterkt til at det ble gjennomført, sier han.

Nevøen Odd-Jone er også økonom og har kommet til for å utarbeide forretningsplanen for Venture cup. - Oppgaven min i fase én har vært å strukturere prosjektet og få idéene på plass. Til neste trinn i konkurransen skal vi bruke nettverket av veiledere som er tilknyttet Venture cup, forteller han.

Samtidig leter de to etter investorer og venter på å få godkjent patentsøknaden i Taiwan, det største markedet for skrueproduksjon i verden. Når patentene er i orden og eventuell produksjon av Ttap er i gang, vil Edland kreve lave royalties for skruen. Han tror at det skal gi større utbredelse enn om han krever mer av salget.

Studentsamarbeid

Venture cup har satt igang et pilotprosjekt hvor BI-studenter skal hjelpe nyskaperne med å utarbeide gode forretningsplaner. Tre gutter fra Institutt for informatikk på Universitetet i Oslo har benyttet seg av sjansen og fått kontakt med tre jenter fra BI, til å jobbe med prosjektet TimeSaver. De sistnevnte får uttelling for jobben i form av to vekttall i faget "Starte egen bedrift". - Prosjektet er realistisk og vi lærer målrettet rapportskriving. Dessuten har fått veiledning fra to steder, både fra skolen og fra Venture cup, sier Vibeke Mogstad, en av BI-studentene.

Idéskaperne bak TimeSaver kan konsentrere seg om å utvikle produktet på den tekniske siden. - Jentene har dratt oss ned på jorda og hjulpet oss med å dempe estimatene vi hadde på hvor mye vi kunne tjene på produktet, forteller Christian Herzog.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.