KRAFT

Underkjenner klimaprosjekt

FORTSATT IKKE GODKJENT: Vannkraftverket Dahuashui i Quingshui-elven, i Guizhou-provinsen sør i Kina, skal gi Norge klimakvoter for å slippe ut 195.000 tonn CO2 hvert år fra 2008 til 2012. Men først må vannkraftverket godkjennes som klimaprosjekt i FN.
FORTSATT IKKE GODKJENT: Vannkraftverket Dahuashui i Quingshui-elven, i Guizhou-provinsen sør i Kina, skal gi Norge klimakvoter for å slippe ut 195.000 tonn CO2 hvert år fra 2008 til 2012. Men først må vannkraftverket godkjennes som klimaprosjekt i FN. Bilde: NVE
Trond Gram
4. des. 2009 - 12:51

Det er to klimaprosjekter som Finansdepartementet har gjort avtale med i Kina, ett knyttet til sementproduksjon i Tapipei og ett knyttet til et vannkraftverk, som ikke kommer til å omfattes av FNs CDM Executive Board.

Torsdag kunne Teknisk Ukeblad bringe nyheten om at FN hadde suspendert behandlingen av en rekke vindkraftprosjekter som ønsker å bli med i klimakvoteordningen CDM. Lederen for FN-gruppen som godkjenner CDM-prosjekter, Lex de Jonge, sa til Financial Times at «en håndfull parker» er suspendert.

Les mer her: Klimakvoter kan bli avvist

Fikk nei fra FN

Nå er det klart at to av de klimaprosjektene som Finansdepartementet har avtale med, er ikke lenger aktuelle.

Prosjektet knyttet til sementproduksjon i Taipei oppnådde ikke godkjenning i FNs CDM Executive Board, mens vannkraftverket Dahuashui ikke vil bli fremmet som klimaprosjekt for FN. Nå kanselleres avtalene om disse prosjektene.

– Vi må ha trygghet for at innsatsen vår faktisk bidrar til å redusere utslippene av klimagasser. Denne vurderingen viser at vår praksis for kjøp av klimakvoter virker etter hensikten. Kontrakten innebærer at det er prosjekteier som er ansvarlig for FN-godkjenning, og at vi bare betaler hvis prosjektet fører til klimakvoter, sier statssekretær Kjetil Lund i en melding.

Omfattende kontroll

Et omfattende kontrollapparat er bygget opp og skal sørge for at bare klimaprosjekter som gir reelle utslippsreduksjoner av klimagasser og som ikke vil bli gjennomført uten inntekter fra salg av klimakvoter, godkjennes.

Ifølge Lund er det helt sentralt for departementet at norsk innsats må bidra til reduserte utslipp og at FN fortløpende vurderer sine krav til utslippsreduserende prosjekter.

– Vi må derfor være forberedt på at prosjekter som vi inngår kontrakt med, i noen tilfeller ikke blir FN-godkjent. Derfor betaler heller ikke Finansdepartementet for klimakvoter før de er godkjent av FN, sier Kjetil Lund.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.