MOTOR

- Umulig å stoppe terrorister

GAMMELDAGS: Sikkerhetskontroll med metalldetektorer egner seg dårlig for å oppdage både sprengstoff og farlige gjenstander i andre materialer enn metall.
GAMMELDAGS: Sikkerhetskontroll med metalldetektorer egner seg dårlig for å oppdage både sprengstoff og farlige gjenstander i andre materialer enn metall.

- Dagens utstyr er ikke egnet for å påvise flytende stoffer i en form for scanning, så det trengs mye penger og teknologisk utvikling før vi har et system som er tilpasset flyplasser og store menneskemengder, sier førsteamanuensis Truls Grønneberg ved kjemisk insititutt, UiO.

Spektroskopisk løsning

Han tror en form for spektroskopi kan være løsningen.

- Man trenger litt av stoffet, eller en teknologi som sender impulser gjennom pakken eller beholderen som inneholder stoffet. Ved å se på molekylmønstrene kan man da identifisere innholdet, sier Grønneberg, og legger til at vanlig scanning i en form for røntgen er nytteløst.

- Røntgen skiller ikke brus og nitroglyserin engang, selv om det er stoffer med ulik tetthet.

Må bruke sansene

Mens teknologien utvikles, mener Grønneberg at sikkerhetskontrollørene rett og slett bør lære seg å identifisere farlige stoffer ved hjelp av sansene.

Stoffets tetthet, vekt og lukt er gode indikatorer. Disse kan oppdages uten teknologisk hjelp.

- Som kjemiker kan jeg se og kjenne forskjell på vann, sprit og bensin i en blank plastflaske. Det burde kanskje de som står i sikkerhetskontrollen også lære seg, sier Grønneberg.

Flere farer

Kjemikeren synes det er merkelig med dette plutselige hysteriet rundt flytende eksplosiver. Som om ingen tidligere har visst at to ufarlige stoffer alene kan blandes sammen for å bli eksplosive.

- Men det er ikke bare potensielt eksplosive stoffer som kan smugles gjennom sikkerhetskontrollen. Terrorister kan også enkelt ta med seg flytende stoffer som de kan helle i en form for å stivne når de kommer på flyet. Dermed kan de få et materiale skarpt som en kniv. Det er mange farer, sier Truls Grønneberg.

Enkelt å kamuflere

En dansk bombeekspert mener det nærmest er umulig å hindre terrorister fra å få eksplosiver gjennom sikkerhetskontrollen på lufthavnene, fordi sprengstoff kan kamufleres som de mest uskyldige, små gjenstander.

- Hvis en dedikert terrorist vil sprenge et fly, vil man aldri kunne stoppe ham. Er man villig til å ofre seg selv, er det nemlig ingen grenser for mulighetene. En profesjonell sprengningsekspert vil alltid kunne smugle komponenter til en bombe forbi en hvilken som helst vakt, så lenge han har med bagasje, sier direktør Erik Laurtizen i det rådgivende ingeniørfirmaet Niras Demex.

Han anses som en av de mest erfarne sprengstoffekspertene i Danmark.

Bagasjenekt eneste løsning

- En profesjonell kan lage komponenter til bomber som ligner datadeler, vekkeklokker og lignende. Detonatorene kan se ut som marsipan, gele, vann eller sololje, og alt dette kan gjemmes i bagasjen, sier Lauritzen til Ingeniøren.

Han hevder at man må nekte passasjerer å ha med seg bagasje for å være helt sikker på at ingen har med seg eksplosiver, men dette er naturlig nok ikke praktisk gjennomførbart.

- Det er sikkert lettere å si at folk ikke har lov til å ha med seg noe flytende enn å lære forskjellen på stoffene selv, sier Truls Grønneberg.

Søkeord: terror

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.