NETTARKIV

UMTS-øya

Finn RøraasFinn RøraasFinn RøraasFinn Røraas
24. jan. 2002 - 10:28

Mens myndighetene her hjemme vurderer dagbøter til både Telenor Mobil, NetCom og Tele 2 for ikke å ha bygd ut så raskt som konsesjonen krever, er det allerede 100 prosent dekning på den lille grønne flekken på 570 kvadratkilometer midt i Irskesjøen.

I rettferdighetens navn må sies at det er vesentlig lettere å bygge mobilnett der enn i Norge. Med 30 basestasjoner har Manx Telecom, en filial av BT, dekket hele øya.

Teststed

Men det er ikke bare derfor Isle of Man er tidligere ute enn andre steder med neste generasjon mobiltelefonnett. En viktig årsak er at Siemens, NEC og BT fant øya velegnet som teststed for den nye teknologien. NEC har plassert 200 av sine nye UMTS-telefoner blant øyboerne for å få en første reaksjon fra brukerne på noen av de muligheter som åpner seg med den nye teknologien.

I prøveprosjektet, som vil pågå i tre måneder, overvåker selskapene nøye hvilke tjenester som blir hyppigst benyttet. Ett spørsmål de selvsagt håper å få svar på, er hvor mye brukerne er villige til å betale for de nye mulighetene. Det er nemlig ingen tvil om at hver enkelt av oss må øke mobilbudsjettet vesentlig om UMTS skal ha noen fremtid.

Langt frem

Mobiltelefonene fra NEC som benyttes på Isle of Man er langt fra klare for kommersielt salg. En vesentlig mangel er at de kun kan brukes i UMTS-nettet. Dermed vil brukerne måtte ha med seg to telefoner siden den geografiske GSM-dekningen vil være større i lang, lang tid fremover.

Både NEC og alle andre mobiltelefonprodusenter jobber derfor på spreng med å utvikle telefoner som kan brukes både i GSM- og UMTS-nettene. Deretter kommer bedre batteriteknologi, teknologi for overføring av levende bilder, og ikke minst utvikling av tjenester som får folk til å innse at de har behov for disse nye telefonene.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.