IKT

UMTS kommer i år

Finn Halvorsen
5. jan. 2004 - 08:09

Hittil er det bare mobilselskapet "3" som har tilbudt kommersiell drift i enkelte europeiske markeder.

TeliaSonera melder nå at de vil åpne sitt UMTS-nett for kommersiell drift i mars. De føler seg sikre på at det på det tidspunkt vil være tilstrekkelig tilgang i markedet til UMTS-telefoner, som for eksempel Ericssons Z1010 eller Nokias 6650.

TeliaSonera regner med å ha dekning for 70% av befolkningen allerede ved inngangen til 2004. Selskapets GSM-abonnenter vil få tilbud om gratis oppgradering til UMTS. Prisene ventes å ligge på samme nivå som for dagens GSM-tjenester.

TeliaSonera understreker at det kun er videotelefoni som er nytt i forhold til de tjenester abonnentene får i dagens nett, men datahastighetene er langt større.

Informasjonssjef Sigurd Sandvin hos Telenor Mobil sier at de ennå ikke har fastsatt noen endelig dato for igangkjøring av et kommersielt UMTS-tilbud, men at han håper og tror at det vil skje en gang til sommeren.

- Manglende tilgang på UMTS-telefoner er en ting. Verre er det kanskje at det foreløpig ikke finnes en fullgod løsning for overføring av samtaler fra UMTS til GSM, uten at samtalen blir brutt. Vi vil ikke lansere tjenesten før et såpass grunnleggende problem er løst, sier Sandvin.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.