INDUSTRI

Umoe Solar dropper Norge

Jens Ulltveit-Moe flytter fokus for sin solsatsing over til Canada, hvor Umoe Solar har kjøpt tomt for å bygge sin fabrikk.
Jens Ulltveit-Moe flytter fokus for sin solsatsing over til Canada, hvor Umoe Solar har kjøpt tomt for å bygge sin fabrikk. Bilde: Åserud, Lise
Trond Gram
2. feb. 2009 - 10:49

– Vi har nå kjøpt en eiendom i Canada. Det betyr at vi vil flytte fokus for vår forskningsaktivitet fra Norge til Canada og komme i kontakt med forskningsmiljøet der borte, forteller Egil Trømborg i Umoe Solar.

Støtte

Et forskningsprosjekt Sintef og Umoe Solar fikk støtte til fra Forskningsrådet er stoppet og fokus flyttes over Atlanterhavet.

Prosjektet rettet innsatsen mot en ny, rimeligere produksjonsprosess for silisiumbaserte solceller.

– Fra å ha base primært i Norge og se på resten av verden har vi kommet i en posisjon hvor vi skal etablere en fabrikk i Canada. Da er det naturlig å se på hvilken mulighet det er for å drive forskning der, forklarer Trømborg.Fem milliarder i potten

Umoe Solar ble etablert i juni 2006. Ett år senere gikk Jens Ulltveit-Moe ut i media og annonserte at fem milliarder kroner skulle legges i potten for å etablere en solcellesatsing som skulle utfordre REC.

Årsakene til at Umoe unngår Norge i sin jakt etter å bli store i solcellemarkedet er flere.

Blant annet mener Trømborg at det ikke finnes riktig kompetanse på dette området i Norge. Samtidig er ikke industriproduksjon billig i Norge.

– Det er ikke til å komme unna at Norge er et høykostland. Planene våre er at vi skal ligge oppstrøms. Norge har kompetanse på en metallurgisk rute. For øyeblikket er det ikke det som er hovedsporet vårt, sier Trømborg.Langsiktig perspektiv

Umoe Solar skal etablere seg oppstrøms, altså produsere råvarer til solcelleindustrien.

Fabrikken er ennå et godt stykke unna bygging, men finanskrisen har ikke fått innvirkning på selskapets planer.

– Vi har et langsiktig perspektiv på dette. Det er et stort anlegg, og vi planlegger ikke produksjonsstart før tidligst 2012, sier Trømborg.

Ulltveit-Moe har brukt de siste to årene på å bygge opp et kompetansemiljø på solceller. Øystein Øyehaug er ansatt som daglig leder, han var en av som fulgte fornybarindustrien som aksjeanalytiker mens tidligere Sitenf-forsker Harsharn Tathgar er forskningsdirektør.

Også Trømborg har bakgrunn fra Sintef, som prosjektdirektør.