SAMFERDSEL

Umoe kastet på dør

15. juni 2000 - 14:14

Skuffelsen var til å ta og føle på da det tikket inn en telefaks fra Bazan hos Umoe tirsdag kveld. Det spanske verftet meddelte at de ønsket å avslutte forholdet til Umoe.

– Vi er skuffet og forundret over Bazans utspill vedrørende fregattene. Det var ikke mulig for Umoe å komme frem til en detaljert avtale med Bazan, fordi Bazan ikke ville forplikte seg kommersielt til å bygge definerte deler av fregattene i Norge. At de nå avgir uttalelser som gir inntrykk av at de likevel er villig til dette forundrer oss, uttaler konsernsjef Jens Ulltveit-Moe i Umoe.

Innstilt på å bygge

Umoe Sterkoder AS i Kristiansund har i lang tid vært innstilt på å bygge deler av fregattene, samt å sammenstille de to siste av de i alt fem fregattene som Bazan etter planen skal bygge for Sjøforsvaret. Det spanske verftet forpliktet seg til dette overfor Umoe Sterkoder AS etter å ha undertegnet flere avtaler i fjor sommer og høst. Disse kontraktene var et viktig ledd i arbeidet Bazan gjorde for å sikre seg kontrakten på 14 milliarder kroner med Sjøforsvaret. Siden den gang har det vært forsøkt fremforhandlet et mer detaljert og omfattende avtaleverk mellom Umoe og Bazan. Disse forhandlingene har vært vanskelige, og strandet mandag.

– Dersom Umoe Sterkoder ikke skal bygge deler av fregattene håper vi likevel at dette skjer i Norge. Det er viktig at Bazan påtar seg en slik kontraktuell forpliktelse også overfor norske skipsverft, noe de altså ikke var villig til overfor Umoe i den siste forhandlingsfasen nå i juni, sier en sint Ulltveit-Moe.

Usikkert i Mandal

Også ved Umoe Mandal er usikkerheten stor. Dette kriserammede verftet skulle sammen med Bazan markedsføre de nye missiltorpedo båtene som verftet har konstruert for det norske sjøforsvaret. Spørsmålene er derfor mange når Bazan ser ut til å dra tilbake alle relasjoner med Umoe. Ved å bruke Bazans nettverk regnet mange i ansatte at mulighetene for salg av hurtigbåter til den amerikanske kystvakten skulle være mulig.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.