IKT

UMA skal gjøre livet lysere

Det er forskere ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim (NTNU) som har tatt initiativ til å utvikle et system som gjør at de forskjellige mobilsystemene skal kunne kommunisere med hverandre uten store problemer. Løsningen får navnet Universal Multimedia Access (UMA)

– Vi har allerede en internasjonal forskergruppe på plass, sier førsteamanuensis Andrew Perkis ved Institutt for teleteknikk.

Den digitale informasjonen kan ligge i store, sentrale digitale infobanker. Konvertering mellom ulike lydformater og bildeformater, som for eksempel skalering av størrelse eller dataoverføringshastighet, er forholdsvis enkelt. Vanskeligere blir det når man skal konvertere fra én modalitet til en annen, for eksempel slik at lydinformasjon kan lastes ned som tekst, eller omvendt, sier Perkis.

Ved NTNU jobber man også med automatisk konvertering mellom videobilder og stillbilder. Det kan for eksempel være aktuelt når nettet er overbelastet. Da vil systemet lage sentrale nøkkelbilder fra videoen for å illustrere innholdet istedenfor å overføre en grumsete film.

Forskningen skal foregå gjennom nasjonale og europeiske prosjekter. Perkis, som er prosjektleder for den norske innsatsen, forteller at man har fått bevilget 4,5 millioner kroner gjennom Norges forskningsråds IKT-2010 program for perioden 2000 til 2004.

UMA-prosjektet ved NTNU er forskningsbiten av det større konseptet Midgard Media Lab. Dette er et initiativ med sikte på få frem et livskraftig mediamiljø ved NTNU.

Les mer om saken i TU 7, som kommer på nett og papir 15. februar.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.