ARKIVNYHETER

Ulykkestallene raskere ned enn antatt

Bilde: STEIN BEKKEVOLD
Jarle Skoglund
3. mai 2011 - 10:55

Det viser en fersk rapport som oppsummerer effektene av Nasjonal tiltaksplan for trafikksikkerhet (2010-2013). Rapporten viser at gjennomsnittsfarten er redusert for 85 % av alle kjøretøy på norske veger. Dette betyr at flere kjører nærmere fartsgrensen. I 60-sonen kjørte for eksempel 85% av bilene i 67 km/t eller saktere i 2009, mens farten i 2010 var redusert til 65,9 km/t eller lavere.

Fartsreduksjonen skyldes tiltak som kombinerer holdningskampanjer med flere og mer målrettede kontroller.

- Vi vet at en reduksjon i gjennomsnittshastigheten på 3 km/t reduserer ulykkesrisikoen med hele 30 %. Derfor er fartsreduksjonen vi ser i årsrapporten svært gode nyheter, sier samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa.Foran planen med midttiltak

Rapporten fra Statens vegvesen viser også at man er foran planen når det gjelder utbygging og etablering av ulike midttiltak, som alle er svært effektive trafikksikkerhetstiltak.

Av planlagte 147 km møtefrie veger i fireårsperioden, er 43, 4 km (30 %) allerede bygget ut. Statens vegvesen har dessuten forsert etableringen av forsterket midtoppmerking. 138, 4 km av planlagte 183 km i fireårsperioden ble etablert i 2010. Innen 2014 vil vi ha 750 km med møtefri veg, samt 365 km veg med forsterket midtoppmerking her i landet.Flere bruker belte

Også andre tall i rapporten viser en tydelig positiv trend i trafikksikkerheten:

¿ Flere bruker bilbelte enn tidligere.

¿ Andelen barn som sikres lovlig i bil har økt.

¿ Flere bruker sykkelhjelm, både blant voksne og barn.

- Trafikksikkerhet er jobb nummer en for meg, og jeg blir glad for positive tall som dette. Men reduserte tall på drepte og hardt skadde er en mager trøst for dem har mistet sine. Visjonen vår er og blir null drepte. Tallene vi ser her, viser at vi må sette oss mer ambisiøse mål, sier samferdselsministeren.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.