OLJE OG GASS

– Ulykken i Golfen kan skje i Norge

Miljøvernminister Erik Solheim (SV) åpnet ballet under høringskonferansen i Svolvær med følgende skrekkscenario:

– Et oljeutslipp som i Golfen ville dekket hele kysten fra Bodø til Tromsø, deriblant Lofoten, Vesterålen og Senja, og et stort havområde. Utslippet dekker 200.000 kvadratkilometer, rundt to tredeler av fastlandsarealet i Norge, sa Solheim fra talerstolen i Lofoten kulturhus for kort tid siden.

Les også: Klare til oljekamp

Følg konferansen på web-TV her.

– Mulig i Norge

Miljøvernministeren varslet at regjeringen vil kartlegge ulykken i Mexicogolfen - og at en tilsvarende katastrofe kan skje på norsk sokkel, også utenom Lofoten.

– Dette var ikke noe obskurt bakgårdsselskap i et afrikansk land uten regelverk, men BP - et av de mest velrenommerte oljeselskapene i verden. USA er den mest avanserte industrinasjonen. Sjansene er små, men konsekvensene enorme, sa Solheim.

Støtten avtar

En undersøkelse fra Respons Analyse for WWF-Norge viser at også folk flest heller mot større motstand mot oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja etter oljeulykken i Mexicogolfen.

Les også: Flere skeptiske til oljeboring i nord

23,1 prosent av dem som har fått med seg ulykken, svarer at de har blitt mer negative til oljeutvinning i området. Like fullt er situasjonen fortsatt like splittet i området det faktisk angår: Lofoten og Vesterålen.

Her svarer 32,7 prosent at de er positive til oljeutvinning, 33,7 prosent er negative og 28,7 prosent er i tvil. Ulykken i Golfen har gjort inntrykk - også hos Erik Solheim.

– Det vil være en katastrofe av bibelske proporsjoner med et slikt oljeutslipp i Norge,sa Solheim.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.