NYHETER_BYGG

Ultralyd på betong

Veslemøy NestvoldVeslemøy NestvoldVeslemøy NestvoldVeslemøy Nestvold
7. jan. 2002 - 17:23

Mange store byggkonstruksjoner som dammer, bruer og kjernekraftverk i Europa nærmer seg slutten på planlagt levetid. Ofte er det et ønske om å forlenge levetiden, men for å kunne gjøre det trengs det omfattende inspeksjoner for å se om konstruksjonene holder mål.

Oskar Klinghoffer ved Force Instituttet i Brøndby i Danmark leder et forskningsprosjekt som skal få frem nye ikke-destruktive metoder for å undersøke betongkonstruksjoners aktuelle tilstand. Ifølge Klinghoffer er fremdeles den visuelle metoden vanligst og billigst som inspeksjonsmetode:

- Men denne metoden kan være farlig i og med at øyet bare kan se overflater og ikke inn i konstruksjonene. Når det gjelder kritiske konstruksjoner som kjernekraftverk og bruer bør man benytte seg av andre metoder, som for eksempel ultralyd, sier Klinghoffer.

Med ultralyd, akustikk, høyenergirøntgen og høyfrekvent radar kan man oppdage hulrom og sprekker i betongkonstruksjoner på opp til en meters tykkelse. Korrosjon i armering og spennkabler er det også mulig å avsløre.

Forskningsprosjektet støttes av Nordisk Industrifond og skal avsluttes innen ett år.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.