IT

UltraHD, sensorer og flere nettbrett

Slik blir gadget-utviklingen i 2013.

7. jan. 2013 - 08:33

LAS VEGAS: Det er kanskje ikke så overaskende at det er mobilitet som selger.

Men prosenten av dingser hvor tilkobling til nettet er en av de sentrale funksjonene har likevel endret seg bekymringsfullt for de resterende produktkategoriene som utgjøre bransjen.

Stor overvekt

Mobiltelefoner, nettbrett og bærbare PC-er utgjør nå over halvparten av alt som omsettes. Og av disse produktene er det smarttelefoner som er selve gullgruven.

Ikke rart det går bra med Apple og Samsung. I år vil de nesten stå for en tredjedel av all omsetning i forbrukerelektronikkbransjen.

Estimater fra bransjeanalytikere i CEA og GFK tror vi ender opp på 1105 milliarder dollar og at smarttelefoner vil utgjøre utrolige 334 milliarder dollar.

Nettbrett har økt kraftig til 87 milliarder dollar fra gjennombruddsåret i 2011, men vokser ikke i nærheten av så mye som smarttelefonene.

Bærbare PC-er holder seg stabilt på 150 milliarder dollar.

Les også:

Ikke mye fart i TV

Omsetning av TV hadde sin topp i 2005 og har siden ligget ganske stabilt. I år venter man at omsetningen faktisk går ned med et par milliarder dollar, til 124.

TV-produsentene gjør hva de kan for å blåse mer liv i markedet og minst ti produsenter er ventet å lansere såkalte UltraHD-modeller her på CES i Las Vegas.

Det er TV-er med fire ganger så mange piksler som en vanlig Full HD-TV.

Likevel er ikke analytikerne spesielt optimistiske. Salget av UltraHD vil øke fra 23 000 i USA i år til rundt 1,5 millioner i 2016. Likevel vil ikke dette være mer enn fem prosent av salget. Prisene vil være for høye til at dette går fort.

OLED har falt av radaren. Analytikerne er usikker på om det blir noe særlig salg i år og de tror UltraHD kommer til å bli en konkurrent om de store pengene.

Produsenter av plasma-TV har grunn til å se mørkt på fremtiden. Her synker salget med stor fart. DVD og bluray-spillere har heller ikke vært mye å glede seg over. En del av dingsene som analytikerne følger har rett og slett blitt til apper, slik som navigasjonsenheter og mp3-spillere.

Les også: Nå kommer OLED-TV-ene

Mer piksler

Det som synes å være en trend som går igjen i hele bransjen er større pikseltetthet.

I tillegg til TV-ene som får en fordobling vil vi se mange nye nettbrett med Full HD-oppløsning.

På telefonsiden skjer det samme, og det er en dårlig bevart nyhet at Sony i natt norsk tid vil lansere en telefon med en slik enorm oppløsning.

Sensorrevolusjon

En av de store trendene som trekkes frem her er utviklingen og spredningen av alle slags sensorer. De er over alt og de genererer enorme mengder data.

Smarttelefonene er selv fulle av sensorer og i tillegg er de blitt en slags server for andre typer sensorer.

Det er i ferd med å gjøre ting mye billigere fordi man slipper å bygge inn prosessorkraft, minne og skjerm. Det holder med en forbindelse til telefonen.

– Bare tenk på blodtrykksmålere og andre helsesensorer. Ikke bare tar de målinger, de kan ta målinger over lang tid. Og når alt sendes til nye innovative tjenester i nettskyen kan vi få data vi ikke kunne drømme om for kort tid siden. Følger du blodtrykket ditt over døgnet kan en slik tjeneste foreslå små endringer for deg for å unngå at du skal oppleve stress. Dette er en enorm mulighet for folk til å lage nye tjenester på basis av sensordata. Det er de med de beste algoritmene som vinner, sier senior forskningsdirektør i CEA, Shawn DuBravac.

Les også:

Dette blir elektronikktrendene i 2013

– Sjokkerende dårlige antenner i smarttelefoner

Samsung og Apple vinner smartkrigen  

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.