LUFTFART

Ulovlig bruk av droner skaper problemer ved norske flyplasser

Bare på Oslo lufthavn skjer det 50 ganger i måneden. Alle blir anmeldt.

All ulovlig droneflyging rundt norske flyplasser blir anmeldt av Avinor.
All ulovlig droneflyging rundt norske flyplasser blir anmeldt av Avinor. Foto: Geir Olsen/NTB
13. sep. 2022 - 08:40

Det er ikke lov å fly med drone nærmere enn fem kilometer fra lufthavner med mindre noe annet er avtalt. Avinor, som er den største eieren av norske flyplasser, opplever at problemet med ulovlig flyging med drone rundt flyplassene er et økende problem, skriver NRK.

– Ulovlig droneflygning har ved flere tilfeller forstyrret flytrafikken kraftig ved flere av Avinors lufthavner, sier Mats Gjertsen, leder for trafikkstyring og deteksjon av droner i Avinor.

– I verste fall kan en kollisjon mellom fly og drone føre til et flyhavari. I Avinor ser vi svært alvorlig på dronebruk rundt lufthavnene, og vi vil politianmelde enhver sak hvor droner utgjør en fare for flytrafikken.

Bøtene starter på 8000 kroner og går oppover, alt etter alvorlighetsgraden. Dersom en flyplass må stenge fordi det er observert en drone i området, kan det utløse et erstatningsansvar i millionklassen.

– Vi har en oppfattelse av at mange av de som kjøper droner til privat bruk, ikke kjenner godt nok til regelverket, og vi reagerer på flere måter om vi får en anmeldelse, sier Per Øyvind Haugen, politiinspektør i Politidirektoratet.

Uautoriserte droner på flyplasser er et økende problem.
Les også

Halvparten av droneflyvningene rundt norske flyplasser er ulovlige

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.