Ukrainsk seier uten Krim er «utenkelig» – Pentagon tviler på at de klarer det

Ukrainske styrker vil i den nærmeste framtid ikke være i stand til å gjenerobre Krim-halvøya fra Russland, mener Pentagon.

Ukraina er fast besluttet på å gjenerobre alle de russisk-okkuperte områdene, men Pentagon og andre tviler på om landet vil være militært i stand til å gjøre det.
Ukraina er fast besluttet på å gjenerobre alle de russisk-okkuperte områdene, men Pentagon og andre tviler på om landet vil være militært i stand til å gjøre det. Foto: Libkos/AP/NTB
4. feb. 2023 - 16:43

Dette kom fram da fire Pentagon-topper bak lukkede dører denne uka orienterte forsvarskomiteen i Representantenes hus, skriver Politico , som viser til flere kilder som var til stede under møtet.

Russland annekterte Krim-halvøya i 2014, og gjenerobring av området er et uttalt mål fra Ukrainas side. Pentagons analyse blir derfor neppe godt mottatt i Kyiv.

Blant Pentagon-toppene som deltok under orienteringen, var viseforsvarsminister Laura Cooper, som har ansvar for Russland, samt general Douglas Sims som er operativ leder i USAs generalstab.

Pentagon vil ikke kommentere det som ble sagt i Kongressen.

– Vi kommer ikke til å kommentere hva som ble sagt under en gradert orientering bak lukkede dører, og vi kommer heller ikke til å snakke om hypoteser eller spekulere når det gjelder mulige framtidige operasjoner, sier Pentagons talsperson Sabrina Singh til Politico.

Ukrainske soldater trener på en stridsvogn i desember i fjor. Russland har mistet 3000 stridsvogner siden krigen startet, men har flere tusen eldre stridsvogner på lager.
Les også

Tenketank: Russland hentet ut opp mot 90 gamle stridsvogner i måneden – har tapt tusenvis

Reiser tvil

USAs forsvarssjef, general Mark Milley, har gjentatte ganger reist tvil om hvorvidt Ukraina er i stand til å gjenerobre områdene Russland har okkupert og annektert.

– Sannsynligheten for en ukrainsk militær seier i nær framtid, der russerne kastes ut av hele Ukraina, inkludert Krim, er militært sett ikke høy, sa Milley i november.

I midten av januar var han like skeptisk.

– Jeg fastholder at det i år vil være svært, svært vanskelig å drive russiske styrker helt ut av områdene de okkuperer i Ukraina, sa han under et møte i Tyskland.

– Dette betyr ikke at det ikke kan skje, at det ikke vil skje, men det vil bli svært, svært vanskelig, sa Milley.

USAs forsvarssjef Mark Milley har gjentatte ganger stilt spørsmål ved om Ukraina rent militært vil være i stand til å gjenerobre Krim-halvøya fra Russland. <i>Foto:  Susan Walsh/ AP/ NTB</i>
USAs forsvarssjef Mark Milley har gjentatte ganger stilt spørsmål ved om Ukraina rent militært vil være i stand til å gjenerobre Krim-halvøya fra Russland. Foto:  Susan Walsh/ AP/ NTB

Rasende

Den amerikanske forsvarssjefens uttalelse ble ikke godt mottatt i Kyiv, der president Volodymyr Zelenskyjs regjering ifølge kilder var rasende.

Ukraina har lenge bedt om og fikk nylig løfte om stridsvogner og flere langtrekkende våpen fra allierte i Vesten. Ledelsen i Kyiv fastholder at slike våpensystemer vil gjøre dem i stand til å drive russiske styrkene helt ut av landet.

En ukrainsk seier uten at også Krim-halvøya blir gjenerobret, er helt utenkelig, ifølge Zelenskyjs stabssjef Andrij Jermak.

– Det vil være helt uakseptabelt, slo han fast under Verdens økonomiske forum i Davos nylig.

Vestlige land har lovet Ukraina alt de trenger for å drive ut russiske okkupanter, blant annet stridsvogner. Framgangen på slagmarken er imidlertid liten og krigen trekker i langdrag. Ordrebøkene til vestligevåpenprodusenter er derimot velfylte.
Les også

Verdens våpenprodusenter har stappfulle ordrebøker

Må presses

Lederen i forsvarskomiteen i Representantenes hus, republikaneren Mike Rogers, mener krigen i Ukraina må avsluttes i løpet av sommeren.

– Russland kommer aldri til å gi slipp på Krim, sa han nylig i et intervju der han etterlyste en klarere realitetsorientering fra ledelsen i Kyiv.

– Jeg tror ikke at det hersker enighet ennå om hva som faktisk er oppnåelig. Jeg mener derfor at det må rettes et visst press på Zelenskyj fra vår egen regjering og Nato, for å få ham til å forklare hvordan en seier kan se ut, sa Rogers.

– Mer enn noe annet tror jeg også at det vil hjelpe oss dersom vi kan tvinge Putin og Zelenskyj til forhandlingsbordet for å få en slutt på dette i løpet av sommeren, sa han.

President Volodymyr Zelenskyj skal være lite glad for at Pentagon og amerikanske politikere reiser tvil om Ukrainas militære evne til å gjenerobre krim-halvøya og andre russiskokkuperte områder. <i>Foto:  Efrem Lukatsky/AP/NTB</i>
President Volodymyr Zelenskyj skal være lite glad for at Pentagon og amerikanske politikere reiser tvil om Ukrainas militære evne til å gjenerobre krim-halvøya og andre russiskokkuperte områder. Foto:  Efrem Lukatsky/AP/NTB

Økende motstand

USA har til nå gitt og lovet godt over 1.000 milliarder kroner i støtte til Ukraina, det meste i form av våpen og militært utstyr.

Både blant republikanere og demokrater er imidlertid andelen som mener at det gis for mye, økende, viser en fersk meningsmåling utført av Pew Research.

40 prosent av republikanske velgere mener USA bidrar med for mye til Ukraina, en økning fra 9 prosent i mars i fjor.

Blant demokrater er andelen 15 prosent, mot 5 prosent i mars i fjor. 

I mange land har frykten for Russland og president Vladimir Putin dalt det siste året, viser en ny rapport
Les også

Sikkerhetsrapport: Frykten for Russland daler – klimafrykten øker

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.