ENERGI

Ukraina vil koble seg til EUs kraftnett

Har koblet seg fra det russiske strømnettet.

Ukrainas kraftnett er for tiden ikke tilkoblet noen linjer ut av landet. Det gjør nettet sårbart for strømbrudd. Bildet er fra Kyiv.
Ukrainas kraftnett er for tiden ikke tilkoblet noen linjer ut av landet. Det gjør nettet sårbart for strømbrudd. Bildet er fra Kyiv. Foto: Valentyn Ogirenko/Reuters/NTB
1. mars 2022 - 13:40 | Endret 1. mars 2022 - 14:13

Ukraina har planer om å koble seg på EUs strømnett og har i den forbindelse koblet seg av det russiske nettet, sier EUs energikommissær Kadri Simson, ifølge The Wall Street Journal.

Mandag mottok EU en anmodning fra det ukrainske nettselskapet Ukrenergo om å bli tilsluttet det europeiske strømnettet så raskt som mulig. EU vil bruke alle muligheter for akutt tilslutning.

Sent mandag kveld hasteinnkalte EU til et krisemøte for energiministrene, for å koordinere en utvidet sammenkobling av kraftnettene i Ukraina og Europa. Simson understreket at man vil gjøre dette så raskt det er teknisk mulig.

Kan skje innen «dager eller uker»

Nå er det ikke et spørsmål om å koble Ukraina til det indre markedet, men å sikre at landet får energi i denne vanskelige tiden, slik at det unngår blackout.

Den europeiske nettverksoperatøren ENTSO-E arbeider med å finne løsninger, og ifølge Simson vil Ukraina kunne koble seg på EU-nettet innen «dager eller uker».

Ukraina har siden 2017 jobbet med å forberede en tilkobling til det europeiske strømmarkedet, og var allerede i gang med å teste det ukrainske kraftnettets stabilitet. Dagen før invasjonen gjorde Ukraina en planlagt test, hvor de koblet kraftnettet sitt fra både Europa, Russland og Hviterussland.

men da testen var over etter 72 timer, ble det besluttet ikke å koble seg tilbake til Russland og Hviterussland, skriver The Wall Street Journal. Dermed ble tilslutningen til det europeiske nettet (ENTSO-E) akutt nødvendig. 

Inntil videre er Ukrainas kraftnett ikke koblet til utlandet overhodet, noe som kan føre til strømstans og tære på brennstoff-reservene.

Må også inkludere Moldova

– En hurtig sammenkobling ville styrke vårt forsvar betraktelig. Hvis det europeiske nettet kan støtte opp om vårt nett, vil det kunne beskytte oss mot blackouts og andre utfall som kan påvirke vår befolkning, sier Oleg Savitsky i den ukrainske interesseorganisasjonen Ecoaction til Euractiv.

– Forhåpentligvis kan det tekniske arbeidet med å integrere Ukraina i vårt nett fortsette upåvirket av den russiske invasjonen, sa Kadri Simson på møtet.

Euractiv skriver at den rumenske energiministeren Virgil-Daniel Popescu understreket viktigheten av også å inkludere Moldova i oppkoblingsprosessen, fordi Moldovas nett henger uløselig sammen med det ukrainske.

Vil sende russisk gass i retur til Ukraina

Det franske EU-formannskapet skriver i sin oppsummering av møtet at EU-landene var helt enige om at relevante myndigheter i naboland og EU må sørge for at Ukraina nødkobles til nettet og sikres energi.

Ukraina er et betydelig transittland for gass til EU fra Russland. Hittil har gass-strømmen gått som normalt. Men Ukraina mangler gass. Derfor ga energiministerne grønt lys til at EU-kommisjonen sikrer Ukraina nødvendig tilgang på energi, også drivstoff.

I tillegg vil man sørge for at noe av gassen som går via Ukraina til EU-land, sendes tilbake for å forsyne Ukraina.

Bekymret for atomkraften

Ukraina har 15 atomreaktorer fordelt på fire anlegg. Disse produserer omkring halvparten av strømforbruket i Ukraina.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Onsdag er det innkalt til hastemøte i Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) i Wien. IAEAs generaldirektør  Rafael Mariano Grossi sier i en uttalelse at de er bekymret for sikkerheten til anleggene i Ukraina.

Ukraina har bedt om at det opprettes en sikkerhetssone rundt atomkraftverkene. De viser til at russiske styrker bare står kilometer vekk fra det største atomkraftverket Zaporizhzhia, ifølge IAEA.

Grossi har vært veldig tydelig på at Russland må unngå krigshandlinger nær atomkraftverkene.

EUs energiministre er bekymret for sikkerheten til disse kraftverkene og er innstilt på å støtte alle internasjonale tiltak som kan opprettholde sikkerheten ved atomanleggene. Det er så langt ikke meldt om direkte angrep på energianlegg, men en rakett har truffet et lager for radioaktivt avfall. Ifølge IAEA er det ikke vært noen radioaktive lekkasjer.

Allerede i 2035 vil tilbudet på gass overstige etterspørselen i EU, konkluderer en ny rapport som flere miljøorganisasjoner står bak.
Les også

Miljøorganisasjoner: EU trenger ikke mer norsk gass

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.