ENERGI

Ukraina koblet på det europeiske strømnettet

Tilkoblingen av Ukraina til Europas strømnett var vellykket, og landet kan dermed gjøre seg uavhengig av det russiske nettselskapet, sier tjenestemenn.

Ukraina er nå koblet til et strømnett som strekker seg fra Portugal til Polen. Dermed kan de fortsatt få strøm uten å være avhengige av det russiske nettselskapet.
Ukraina er nå koblet til et strømnett som strekker seg fra Portugal til Polen. Dermed kan de fortsatt få strøm uten å være avhengige av det russiske nettselskapet. Illustrasjonsfoto: Paul Kleiven/NTB
17. mars 2022 - 09:15

Helt siden Russland annekterte Krim-halvøya i 2014 har det vært jobbet for å få Ukraina og nabolandet Moldova knyttet til strømnettet som dekker det meste av Europa. Etter invasjonen for tre uker siden, har ukrainerne bedt om at prosessen skulle forseres.

Onsdag opplyste Entso-E, som representerer 39 nettoperatører i Europa, at de to landene er koblet på det europeiske nettet. Gruppen kaller det «en betydelig milepæl» og sier det vil bidra til å stabilisere strømnettene i Ukraina og Moldova.

Ukraina har hittil vært en del av et strømnett som inkluderer Russland og Hviterussland. Selv om de ikke har importert strøm fra Russland på mange år, har Ukraina vært avhengig av det russiske nettselskapet.

Kan spare på kullet

– Med det steget som nå er tatt, kan Ukraina fortsette å få strøm og redde forsyningssystemet vårt selv om Russland fortsetter å ødelegge kraftinfrastrukturen, sier styreleder Volodymyr Kudrytskyj i den ukrainske nettselskapet Ukrenergo.

– Vi er svært takknemlige overfor våre europeiske partnere for deres støtte og hjelp i denne vanskelige tiden, legger han til.

Om nødvendig kan Ukraina nå altså motta strøm fra resten av Europa. Det åpner for stenging av kullkraftverk for å spare dyrebart brensel i en krigssituasjon. På sikt kan Ukraina potensielt også eksportere kjernekraft til Europa.

– Det er en hyggelig vinn-vinn-situasjon. Det kan til og med være bra for klimaet, sier ekspert Georg Zachmann i tankesmia Bruegel i Brussel.

Ukrainas nett har vært isolert siden krigen startet 

Ukraina var allerede i gang med å teste stabiliteten i det ukrainske kraftnettet da Russland angrep. Dagen før invasjonen koblet Ukraina seg av kraftnettet i både Europa, Russland og Hviterussland, som en test.

Testen skulle vare i tre døgn, men det ble besluttet å ikke koble seg tilbake til Russland og Hviterussland. Dermed ble tilslutningen til det europeiske nettet et akutt spørsmål, og EUs energiministre lovte å gjøre dette så raskt det er teknisk mulig. 

I mellomtiden har Ukraina vært uten nettilkobling til utlandet, noe som øker sjansen for ubalanse og strømstans. I tillegg har flere kraftverk, blant dem Ukrainas største kjernekraftverk, blitt okkupert og nedstengt. 

Likevel har hovedlinjene i kraftnettet i Ukraina fungert i overraskende stor grad. Det skyldes en betydelig nedgang i strømforbruket fordi mye metallurgisk og kjemisk industri har stengt ned, og fordi bombing har gjort mange byer strømløse. 

I mange land har frykten for Russland og president Vladimir Putin dalt det siste året, viser en ny rapport
Les også

Sikkerhetsrapport: Frykten for Russland daler – klimafrykten øker

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.