KRAFT

Uklart når kriseløsninger brukes

Statnett vil ikke starte de mobile gasskraftverkene selv om det blir skyhøye strømpriser.
Statnett vil ikke starte de mobile gasskraftverkene selv om det blir skyhøye strømpriser.Bilde: STATNETT
Espen Leirset
27. aug. 2007 - 07:04

Når Ormen Lange starter opp i høst, vil Midt-Norge få enda skjevere kraftbalanse enn i dag. Det kan ramme industrilokomotiver i regionen som Hydro Sunndal og Norske Skog Skogn.

Virkemidlene hvis det blir kraftmangel er at først øker prisene. Deretter utløser Statnett sine opsjonsavtaler med store kraftforbrukende bedrifter. Det siste virkemiddelet er å sette inn de kontroversielle, sterkt forurensende mobile gasskraftverkene.Usikker pris

Men industrien må leve i det uvisse om når kraftverkene blir tatt i bruk.

- Det er et problem for industribedriftene at denne prisen ikke blir kjent. Industrien i Midt-Norge står oppe i en situasjon med mangel på kraft og usikker pris, sier kommunikasjonsdirektør Finn Langeland i Norsk Industri. Han påpeker at den usikre situasjonen skaper betydelige problemer for industrien i regionen.Uviss pris

Statnett-sjef Odd Håkon Hoelsæter vil ikke si hvor høy prisen må bli for at kraftverkene blir fyrt i gang.

- Ved hvilken pris vil de mobile gasskraftverkene satt i drift?

- Dette verken kan eller vil jeg svare på, sier Hoelsæter.

- Det vi garanterer er at det vil finnes kraft tilgjengelig. Vi garanterer kraft, men ikke til en fastsatt pris, svarer Statnett-sjefen, som deltok under EnergiRike-konferansen i Haugesund i august.

De mobile kraftverkene settes i drift når det er mer enn 50 prosent sannsynlig at leveringssikkerheten ikke kan opprettholdes. Statnett benytter teoretiske modeller for å definere når sannsynligheten overstiger 50 prosent.Stopper industrien først

I en underskuddssituasjon vil først prisene øke. Deretter vil industriens opsjonsavtaler trå inn, slik at industrien må stoppe driften. Først deretter vil de mobile gasskraftverkene tas i bruk. Norsk Industri ønsker at de mobile kraftverkene bør startes før Statnett utløser opsjonsavtalen med bedriftene. Dette avvises av Hoelsæter.

- Samfunnsøkonomisk er det riktigst å redusere noe på industriens forbruk før man starter de mobile gasskraftverkene. Det er politikerne som avgjør om denne rekkefølgen skal endres, påpeker Statnett-sjefen overfor Teknisk Ukeblad.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.